Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat, joi, în favoarea cererii Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale împotriva fostului președinte Ion Iliescu în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Curtea Supremă a constatat ”legalitatea şi temeinicia” ordonanței din 11 noiembrie 2021 prin care șefa Secției de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General, Adriana Denisa Cristodor, a infirmat rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale dispusă în 2008. Astfel, judecătorii au confirmat redeschiderea urmăririi penale în ceea ce-l privește pe fostul șef de stat, acum în vârstă de 91 de ani.
Minuta ÎCCJ:
Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. În temeiul art.335 alin. (4) şi alin. (41) Cod procedură penală, constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei nr.65/II/2/2021 din 11 noiembrie 2021 emisă de procurorul şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică prin care s-a dispus infirmarea rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale dispusă la data de 10.10.2008 în dosarul nr. 1122/P/2007 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică şi redeschiderea urmăririi penale în cauză. Confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 1122/P/2007 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul Iliescu Ion, în sumă de 313 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 2 decembrie 2021.
Rezoluția prin care Ion Iliescu a fost scos de sub urmărire penală în Dosarul Mineriadei a fost semnată în 2009 de Laura Codruța Kovesi, pe atunci procuror general al României. Potrivit presei vremii, Kovesi a constatat atunci mai multe încălcări ale legii de către procurorul Dan Voinea. Acesta nu ar fi avut calitatea procesuală să decidă începerea umăririi penale împotriva lui Ion Iliescu, pentru că el a fost cel care a sesizat instanţa în acest caz.
În plus, a precizat atunci Laura Codruța Kovesi, procurorul Voinea nu mai putea face acte de procedură în acest caz după ce, în 2003, Curtea Supremă de Justiţie a restituit dosarul pentru refacerea anchetei. Procurorul general de la acea vreme susținea că a descoperit şi erori de formă şi de fond în rezoluţia de începere a urmăririi penale împotriva lui Ion Iliescu.
Fostul preşedinte Ion Iliescu este cercetat în dosarul privind moartea a patru persoane în timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990, cu privire la forma de participaţie la infracţiunea de omor.