Judecătorul Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor, a solicitat atât Curții de Apel Timișoara, cât și Înaltei Curți de Casație și Justiție ca numele său să nu mai figureze printre părțile din dosarul fostului șef al Poliției Bihor, chestorul Liviu Popa și a patru dintre foștii subordonați ai acestuia. Magistratul a explicat că nu are și nici nu poate avea o calitate procesuală în această cauză, iar menționarea numelui său în citativ îi aduce prejudiciu. Totuși, în ciuda cererilor repetate ale judecătorului, numele său nu a fost înlăturat și a apărut pe portalul instanțelor cu ocazia judecării revizuirii solicitate de Parchetul General în cazul achitării chestorului Popa și a celorlalți polițiști.
Judecătorul Ovidiu Galea a fost trimis în judecată, în 2017, de către procurorul Ciprian Man, pe atunci în cadrul DNA Oradea, sub acuzația de a nu-și fi recunoscut apartenența la masonerie în declarația de interese. Magistratul orădean a fost inculpat în același dosar în care chestorul Liviu Popa și alți patru polițiști bihoreni au fost acuzați de corupție. Cu toții au fost achitați definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, în noiembrie 2019.
În cazul judecătorului Galea, Curtea Supremă a argumentat că fapta de care a fost acuzat nu este prevăzută de legea penală sau nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege. Achitarea a venit după ce chiar magistratul a declarat apel împotriva hotărârii din aprilie 2019 prin care instanța de fond, Curtea de Apel Timișoara, a renunțat la aplicarea unei pedepse pentru fals în declarații și a decis aplicarea unui avertisment.
În schimb, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara nu a atacat decizia magistraților timișeni în ceea ce privește decizia luată față de Ovidiu Galea, astfel că din apelul înaintat Înaltei Curți de Casație și Justiție a lipsit numele magistratului orădean.
Acest din urmă aspect a devenit determinant în momentul în care Parchetul General a cerut revizuirea dosarului polițiștilor bihoreni. Deși numele judecătorului Galea apare pe portalul instanțelor și în cazul acestei revizuiri, magistratul nu poate fi vizat de o revizuire ori rejudecare. Și aceasta tocmai pentru că apelul făcut la Curtea Supremă de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara nu l-a privit și pe magistrat.
Din acest motiv, judecătorul orădean a cerut, în mod repetat, atât Înaltei Curți de Casație și Justiție, cât și Curții de Apel Timișoara (instanța care a judecat cererea de revizuire) ca numele său să nu figureze printre părțile cauzei.
”Subsemnatul nu am și nici nu pot să am vreo calitate procesuală în prezenta cauză”, a explicat magistratul care a arătat că menționarea sa în citativ îi aduce prejudicii.
”Pe portalul instanțelor de judecată – unde are acces publicul larg și presa – numele subsemnatului este asociat cu ”infracţiuni de corupţie (Legea nr. 78/2000)”, în ciuda faptului că fapta pentru care subsemnatul am fost achitat în propria-mi și unica declarată cale de atac în ce mă privește este infracțiunea de fals în declarații, prev. de art. 326 C.pen. Solicit ca, în cazul în care veți aprecia că cererea pentru rectificarea citativului pentru ca numele subsemnatului să nu mai figureze printre părțile cauzei urmează a fi discutată în contradictoriu în ședință publică, să modificați de îndată citativul în sensul comunicării către public a informației corecte în ce privește infracțiunea pentru care am fost cercetat și achitat”, a cerut Galea judecătorilor de la Curtea de Apel Timișoara.
În plus, magistratul a cerut instanței să revină asupra dispoziției de desemnare a apărătorului din oficiu: ”deoarece pedeapsa prevăzută de norma legală este de cel mult 2 ani sau amendă, subsemnatul nu mă încadrez între cazurile de la art. 90 lit. a) Cpp., pot să-mi fac și singur apărarea deoarece am instruirea juridică necesară fiind magistrat, și nu sunt persoană juridică.”
CITIȚI și Judecătorul Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor: ”Am devenit primul magistrat român în activitate care poate dovedi că NU POATE FI SUSPECTAT că ar fi «acoperit în justiție»” | GREȘELI pe portalul Curții Supreme cu privire la revizuirea dosarului în care apare judecătorul Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor | Cererea Parchetului General de REVIZUIRE a hotărârii de achitare a fostului șef al Poliției Bihor, chestorul Liviu Popa, RESPINSĂ de Curtea de Apel Timișoara | Va fi sesizată CCR