Companiile care vor fi salvate de guvernele din Uniunea Europeană prin injecţii de capital nu vor avea voie să plătească dividende, să-şi răscumpere acţiunile sau să dea bonusuri, scrie zf.ro.
Termenii şi condiţiile au apărut după ce presa internaţională a scris săptămâna trecută despre intenţia Comisiei de a relaxa regulile ajutorului de stat pentru companiile afectate de răspândirea pandemiei.
Companiilor salvate prin intermediul ajutorului de stat li se va interzice să îşi asume „riscuri excesive” sau să se implice în „expansiune comercială agresivă”, conform unui document al Comisiei Europene care aduce amendamente deciziei de a relaxa regulile. Firmele nu vor avea voie să cumpere rivali sau alţi operatori economici din acelaşi sector, cât timp au încă datorii de plătit către stat.
Constrângerile vor să prevină „perturbări nedorite la nivelul competiţiei”, şi oglindesc o serie de constrângeri similare impuse sectorului bancar în mijlocul crizei globale de acum mai bine de 10 ani.
După ce trece şocul provocat de pandemie, afacerile europene care au primit o injecţie de capital de peste 20% din partea statului, vor fi obligate să prezinte o strategie clară pentru a-şi reveni din această situaţie şi a reduce participaţia statului.
„Dacă până la 31 decembrie 2024 participaţia preluată de stat nu a fost redusă sub 15%, compania trebuie să trimită un plan de restructurare către Comisie. (…) Există mult mai multă flexibilitate faţă de principiile aplicate la criza financiară, unde companiile erau obligate să prezinte un plan de restructurare în maximum 6 luni de la recapitalizare”, potrivit documentului.