Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Ilfov, doi inspectori din cadrul aceleași instituții și un vameș au fost reținuți de procurorii DNA într-un dosar de luare de mită. Măsura a fost luată în urma mai multor percheziții desfășurate la început de săptămână în București, Ilfov și Prahova. Judecătorii Tribunalului București au decis ca șeful ITM să fie plasat în arest la domiciliu, în timp ce un inspector de muncă și vameșul au fost arestați.
Potrivit ordonanțelor de reținere, șeful ITM Ilfov, George Gavrilă, este acuzat că, în perioada 18 mai – 13 septembrie 2021, ar fi acceptat de la administratorul unei firme 10% din valoarea unui viitor contract pentru atribuirea în mod preferențial a unor lucrări în valoare de peste 200.000 de lei. Banii ar fi fost dați în rate, la începutul ultimelor trei luni, atât șefului ITM, cât și inspectorul de muncă Iulian Răzvan Neagu, membru în comisia de recepție.
”La data de 6 decembrie 2021, Gavrilă George și Neagu Iulian Răzvan au primit cea de-a treia tranșă din mita convenită, 3000 lei, respectiv 2000 lei, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, a transmis DNA.
Tot în legătură cu respectivul contract, în vara acestui an, inspectorul șef al ITM Ilfov i-ar fi cerut aceluiași administrator de firmă să transporte deșeuri de la locuința unei alte persoane.
Într-un context separat, pe 14 ianuarie 2021, inspectorul Iulian Neagu ar fi primit ca mită de la doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 2.400 lei. Ulterior, ar fi primit de la unul dintre intermediari un bax cu 2.000 măști faciale. În schimb, ”s-ar fi angajat să emită de urgență, o adresă către Biroul Vamal de Frontieră Otopeni Călători, din care să rezulte că un transport de măști importate din China (1.700.000 măști trei pliuri) nu mai trebuie supus verificărilor din partea I.T.M (autoritate de supraveghere a pieței naționale a acestui tip de echipamente), pe motiv că măștile respective nu ar fi echipamente individuale de protecție”.
Containerul respectiv fusese blocat inițial de autoritățile vamale timp de mai multe zile în Portul Constanța – Agigea, întrucât nu îndeplinea condițiile legale necesare pentru a fi introduse pe piață. Pentru a debloca transportul, un inspector vamal, Daniel Cojocaru, ar fi cerut 8700 dolari și ar fi primit, de la același doi oameni de afaceri , prin intermediar, suma de 20.000 lei. Aceeași sumă ar fi fost primită de către vameș și o lună mai târziu, pentru un alt transport de măsti.
Procurorii anticorupție au mai stabilit că inspectorul de muncă Iulian Neagu ar mai fi cerut, atât pentru el, cât și pentru o colegă, diferite sume de bani ca să nu dea amenzi în urma unor controale.
”În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane”, au mai precizat oficialii DNA.