O contestație în anulare formulată de Gheorghe Mudura, condamnat la 11 ani și jumătate de închisoare în dosarul ”Librarul”, referitor la vânzarea spațiilor fostelor librării de stat din Oradea, a fost admisă în principiu, miercuri, de Curtea de Apel Oradea. În schimb, instanța a respins solicitarea lui Mudura de suspendare a executării pedepsei până la soluționarea contestației. Gheorghe Mudura a fost judecat sub acuzația că a falimentat firma Librarul SA pentru a vinde imobilele administrate de acestea și pentru a strânge din tranzacțiile ilegale mai bine de 2,5 milioane de euro.
Minuta Curții de Apel Oradea:
În baza art. 431 alineatul 2 Cod procedură penală, cu referire la art. 426 litera d Cod procedură penală, ADMITE în principiu contestaţia în anulare formulată de petentul contestatorul Mudura Gheorghe împotriva deciziei penale nr. (…)/2021 din data de 12.04.2021 pronunţată de Curtea de Apel Oradea în dosarul nr. (….) .
În temeiul art. 430 Cod procedură penală, RESPINGE ca neîntemeiată cererea formulată de către Mudura Gheorghe privind suspendarea executării deciziei penale nr. (…)/2021 din data de 12.04.2021 a acestei curţi de apel, până la soluţionarea contestaţiei în anulare pe care au declarat-o împotriva acesteia. În baza art. 431 alineat 2 Cod procedură penală, fixează termen pentru soluţionarea pe fond a contestaţiei în anulare pentru data de 18.01.2021, pentru când se citează părţile. DEFINITIVĂ. Pronunţată în şedinţa publică de azi, 08.12.2021.
Potrivit minutei Curții de Apel Oradea, Gheorghe Mudura a invocat, în susținerea contestației în anulare, faptul că ”instanţa nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate” (art. 426 lit. d Cod de procedură penală).
Admiterea de principiu a unei contestații în anulare se face dacă instanţa constată că cererea de contestaţie în anulare este făcută în termenul prevăzut de lege, că motivul pe care se sprijină contestaţia este dintre cele prevăzute la art. 426 şi că în sprijinul contestaţiei se depun ori se invocă dovezi care sunt la dosar. Urmează citarea părţilor interesate și se fixează un termen pentru judecarea contestației.
Pe 12 aprilie 2021, după 14 ani de anchete și procese, Gheorghe Mudura a fost condamnat la 11 ani și 6 luni de închisoare pentru delapidare, fiind acuzat că ar fi falimentat firma Librarul SA pentru a vinde imobilele administrate de aceasta. Ar fi strâns astfel, din tranzacții ilegale, mai bine de 2,5 milioane de euro. A fost însă achitat pentru spălarea banilor și folosirea cu rea-credinţă a bunurilor societăţii, pe motiv că aceste fapte s-au prescris. De asemenea, prin sentința definitivă de condamnare a fost înlăturată dispoziţia de condamnare a lui Mudura la 10 ani închisoare pentru delapidare, cu referire la vânzarea imobilului cunoscut sub denumirea de “Colectura Bibliotecilor”, aflat în Oradea, Piața 1 Decembrie nr.2.
Prin aceeași hotărâre a Curții de Apel Oradea, mama lui Gheorghe Mudura a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare. Instanța a confiscat de la cei doi aproape 9 milioane de lei.
DOCUMENT -Minuta sentinței din 12 aprilie 2021 a Curții de Apel Oradea în dosarul care îi privește pe Gheorghe Mudura și Floarea Mudura:
DETALII despre acest caz și mai multe acte pot fi consultate pe pagina libraruloradea.wordpress.com.
Comments 1