Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a fost sesizată de către Curtea de Apel Cluj în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile care să lămurească o problemă de drept intervenită în timpul unui proces al unei șoferițe care a fost prinsă băută și sub influența substanțelor psihoactive. Judecătorii clujeni întreabă dacă această faptă întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii cu conţinut alternativ sau pe cele a două infracţiuni cu conţinuturi alternative în concurs ideal.
Conținutul sesizării prealabile formulată de Curtea de Apel Cluj:
Dacă fapta unei persoane de a conduce pe drumurile publice un autovehicul, care la momentul prelevării mostrelor biologice, a avut o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge şi care se afla sub influenţa unor substanţe psihoactive, întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii cu conţinut alternativ prev. de art. 336 alin. (1) şi (2) Cod Penal sau întruneşte elementele de tipicitate a două infracţiuni cu conţinuturi alternative în concurs ideal, prev. de art. 336 alin. (1) Cod Penal şi art. 336 alin. (2) Cod Penal, cu aplicarea art. 38 alin. (2) Cod Penal.
Texte de lege invocate
– Art. 336 alin. (1) și (2) Cod Penal – Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.
– Art. 38 alin. (2) Cod Penal – Există concurs formal de infracţiuni când o acţiune sau o inacţiune săvârşită de o persoană, din cauza împrejurărilor în care a avut loc sau a urmărilor pe care le-a produs, realizează conţinutul mai multor infracţiuni.
Cazul în care a fost formulată sesizarea prealabilă a fost soluționat în primă instanță de Judecătoria Bistrița. Aceasta a condamnat-o la 1 an 4 luni și 20 de zile de închisoare pe o șoferiță pe care polițiștii au prins-o, în vara lui 2020, conducând băută și sub influența substanțelor psihoactive. Analizele toxicologice au arătat o alcoolemie record, de 2,49 la mie la prima probă și 2,30 la mie la a doua probă.
De asemenea, în sânge a fost găsit tetrahidrocannabiol (THC), ceea ce însemna că femeia a consumat și cannabis.
Sentința judecătoriei a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Cluj.
Procurorul de ședință a considerat că în cazul șoferiței pot fi reținute două infracțiuni în concurs ideal – conducere a unui vehicul sub influența alcoolului și conducere a unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive. Reprezentantul Parchetului a apreciat că această soluție a fost validată până în prezent de practica judiciară.
În schimb, șoferița, prin avocatul său, a considerat că se reține o singură infracțiune, pe considerentul că urmarea imediată – respectiv starea de pericol creată – este unică, ”având izvorul în incapacitatea psihofizică a persoanei aflate în cele două situații incriminate de a conduce vehicule pe drumurile publice în condiții de siguranță”.
Completul de judecată al Curții de Apel Cluj a opinat in sensul că există două posibilități de apreciere:
– fapta unei persoane de a conduce pe drumurile publice un autovehicul, care la momentul prelevării mostrelor biologice, a avut o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge și care se afla sub influența unor substanțe psihoactive presupune comiterea a două acte cu conținuturi distincte, lipsite de omogenitate materială și juridică, ce nu permit reținerea unității de infracțiune, ci a unei pluralități de infracțiuni (cazul infracțiunilor cu conținuturi alternative).
– fapta unei persoane de a conduce pe drumurile publice un autovehicul, care la momentul prelevării mostrelor biologice, a avut o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge și care se afla sub influența unor substanțe psihoactive constituie o acțiune unică de conducere, care își găsește corespondent în modalități diferite de săvârșire, dar acest lucru nu afectează unitatea infracțiunii (cazul infracțiunii cu conținut alternativ).
DOCUMENT – Textul complet al încheierii de sesizare prin mecanismul întrebării prealabile: