Procurorii DNA – Structura Centrală au dispus retrimiterea în judecată a fostului vicepreședinte al ANAF Șerban Pop, acuzat de luare de mită. Cauza fusese restituită procurorului, în luna martie a acestui an, de Curtea Supremă, care a invocat o problemă de ordin procedural, pe vaza unei decizii a completului pentru soluționarea recursurilor în interesul legii.
Șerban Pop a fost trimis în judecată în decembrie 2019, sub acuzația că a pretins de la un om de afaceri 5 milioane de euro. A primit jumătate din această sumă în ultima parte a anului 2008, în conturile unor companii offshore pe care le controla prin interpuși.
În schimb, fostul vicepreședinte al ANAF trebuia să aprobe un act administrativ prin care firmei celui care plătise șpaga să-i fie restituiți de urgență peste 228 de milioane de lei cu titlu de TVA.
”După primirea sumei aferente rambursării, aproximativ jumătate din banii încasați de firma omului de afaceri ar fi fost transferați într-un cont deschis la o bancă din Ungaria, iar de aici către două firme offshore controlate de același om de afaceri. De acolo, 2.500.000 de euro au fost transferați mai departe, în conturile unor firme offshore din Cipru controlate de inculpat, prin intermediar”, anunța DNA, la momentul trimiterii în judecată a lui Șerban Pop.
Însă în luna martie a acestui an, în camera preliminară, judecătorii din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis o contestație formulată de inculpat și au restituit cauza la procuror.
”Motivul restituirii a fost unul de ordin procedural, în legătură cu Ordonanța din 17 septembrie 2019, prin care procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție infirmase în întregime o soluție de clasare dispusă anterior. Între timp, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis Decizia nr. 23/2020 din 14/09/2020 a Completului pentru Soluționarea Recursului în Interesul Legii din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care clarifică noțiunea de procuror ierarhic superior”, au explicat oficialii anticorupție.
Pe baza aceleiași decizii RIL, magistrații Curții Supreme au mai dispus infirmarea în întregime a tuturor actelor subsecvente ordonanței din 2019, inclusiv a rechizitoriului întocmit în cauză.
După restituire, procurorii anticorupție au refăcut actele de urmărire penală. Astfel, au infirmat soluția de clasare conform deciziei nr. 23/2020 a Completului pentru soluționarea recursului în interesul legii, au readministrat probatoriul și au dispus retrimiterea în judecată a lui Șerban Pop.