Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a formulat un recurs în interesul legii care vizează o problemă de drept legată de soluționarea plângerii unei persoane nemulțumite de clasarea unei cauze pentru alte motive decât cele invocate de petent. Sesizarea a fost înregistrată la Curtea Supremă pe 14 decembrie.
Problema de drept vizată de recursul în interesul legii:
”Organul judiciar competent să soluționeze plângerea persoanei nemulțumite în ipoteza în care procurorul ierarhic superior celui care a emis soluția de clasare a admis-o, a infirmat soluția procurorului de caz și a dat o nouă soluție de clasare, pentru alte motive decât cele invocate de petent, în raport de dispozițiile art.339 alin.5 din Codul de procedură penală.”
Potrivit documentului Parchetului General, în jurisprudență au fost identificate două orientări.
Într-o primă orientare, judecătorii de cameră preliminară au procedat la judecarea cauzelor având ca obiect plângerile formulate împotriva soluțiilor de netrimitere în judecată în situația în care soluția procurorului de caz a fost infirmată de către procurorul ierarhic superior cu consecința dispunerii unei noi soluții de clasare. În această ipoteză judecătorii de cameră preliminară nu s-au dezinvestit cu toate că noua soluție de clasare dispusă în cauză nu a fost atacată la următorul procuror ierarhic. În majoritatea cauzelor, problema de drept privind competența nu a fost pusă în discuția părților și analizată distinct, procedându-se direct la soluționarea plângerilor.
Într-o altă orientare, s-a apreciat că nu poate fi sesizat judecătorul de cameră preliminară, anterior formulării unei plângeri la procurorul ierarhic superior celui care a infirmat soluția procurorului de caz și a dispus o nouă soluție de clasare. În sprijinul acestei opinii s-a arătat că procedura de control pe cale ierarhică în cadrul unității de parchet constituie, în cazul soluțiilor de netrimitere în judecată, o etapă prealabilă verificării actului de către judecătorul de cameră preliminară, în procedura specială reglementată de art.340 din Codul de procedură penală.
Mai există o categorie de hotărâri în care judecătorii de cameră preliminară au fost sesizați cu plângere după atacarea ordonanței de schimbare a temeiului clasării la procurorul ierarhic superior celui care a dispus noua soluție, fiind astfel urmată procedura menționată în Decizia nr.1/2009 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Secțiile Unite.
În opinia Parchetului General, ”soluția legală în această materie este ilustrată de cea de‐a doua orientare jurisprudențială”.
DOCUMENT – Sesizarea RIL formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție:
Comments 2