10 percheziții sunt făcute, joi, într-o instituție de cultură și la domiciile unor persoane din București și din județele Iași și Botoșani, într-un dosar ce vizează vânzarea unor tablouri false care ar fi purtat semnătura unor pictori români cunoscuți. Anchetatorii au informații că picturile ar fi fost comercializate de reprezentantul galeriei de artă, care ar fi fost ajutat de un expert acreditat de către Ministerul Culturii. Acesta ar fi întocmit certificate de expertiză în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora.
Probele strânse de procurori arată că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București ar fi vândut tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian ori Theodor Pallady. Aproape 200 de clienți au achiziționat astfel de picturi, susțin anchetatorii.
”Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, bunurile culturale erau însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora”, au explicat oficialii Parchetului General.
Joi dimineața, ofiţerii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Română, cu suportul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, au descins la o instituție de cultură și la alte nouă adrese din București, Iași și Botoșani. La perchezițiile dispuse de procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului General participă și specialiști antifraudă ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică.
”Perchezițiile au ca obiect, în primul rând, identificarea tuturor lucrărilor atribute în mod nereal unor pictori, precum si ridicarea unor documente financiar contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri și orice alte mijloace folosite în activitatea infracţională”, susțin procurorii.
Cu această ocazie sunt puse în aplicare două mandate de aducere și vor fi citați 40 martori în vederea audierii. În cauză se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și evaziune fiscală, a precizat Parchetul General.