Președintele României a promulgat, joi, modificările aduse Legii 50/1991, care permit executarea lucrărilor de construcții cu destinație agricolă pe terenuri extravilane, fără a mai fi necesară realizarea PUZ-ului de trecere în intravilan. Beneficiarii acestei prevederi sunt fermierii care vor să ridice astfel de construcții pe terenuri extravilane.
Potrivit art. 23 alin. 2 din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, ”ulterior aprobării Planului General de Urbanism – PUG – pot fi introduse în intravilanul localităţilor şi unele terenuri din extravilan, numai în condiţii temeinic fundamentate pe bază de planuri urbanistice zonale – PUZ -, aprobate potrivit legii”.
Potrivit modificărilor aduse prin legea promulgată azi, ”fac excepţie de la prevederile alin. (2) terenurile aferente obiectivelor de investiţie care servesc activităţilor agricole prevăzute la art. 92 alin. (2) lit. c) şi e) şi alin. (3) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.ˮ
Terenurile prevăzute în art. 92 din Legea fondului funciar sunt:
- care servesc activităților agricole și/sau serviciilor conexe, precum: depozite de îngrășăminte minerale ori naturale, construcții de compostare, silozuri pentru furaje, magazii, șoproane, silozuri pentru depozitarea și conservarea semințelor de consum, inclusiv spațiile administrative aferente acestora, platformele și spațiile de depozitare a produselor agricole primare, sere, solare, răsadnițe și ciupercării, adăposturi de animale;
- anexe gospodărești ale exploatațiilor agricole definite la pct. 4 din anexa nr. 2 la Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- terenurile agricole din extravilan de clasa I și a II-a de calitate, precum și terenurile ocupate de parcuri naționale, rezervații, monumente, ansambluri arheologice și istorice pe care se pot amplasa, în baza autorizației de construire și a aprobării scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol, doar construcțiile care servesc activităților agricole, cu destinație militară, căile ferate, șoselele de importanță deosebită, liniile electrice de înaltă tensiune, forarea și echiparea sondelor, lucrările aferente exploatării țițeiului și gazului, conductele magistrale de transport gaze sau petrol, lucrările de gospodărire a apelor, canalizare și realizarea de surse de apă, precum și pentru îmbunătățiri funciare și regularizarea cursurilor de apă, respectiv: irigații, desecări, taluzări, protecția malurilor și altele asemenea.
”Modificarea legii era mai mult decât necesară: multe construcții agricole fac obiectul unor proiecte de investiții finanțate din fonduri europene nerambursabile, existând pericolul blocării investițiilor în agricultură și neaccesarea acestor fonduri. Practica implementării proiectelor cu finanțare europeană ne-a dovedit cât de birocratice pot fi procedurile”, a explicat deputatul Adrian Chesnoiu, într-o postare pe Facebook.
DOCUMENT – Legea pentru completarea art. 23 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții:
Buna ziua ,ma numesc Militaru Felicia Elena ,am o problema in legatura cu un teren agricol care este de 1300mp extravilan terenul, si de ani buni tot umblu pe la usile primarie din Rm Valcea lasind cereri si taxa platita dar fara raspuns cind se vor trece terenurile extravilane in intravilane,specific ca in jurul meu la maxim 150 m sunt case construite ,eu nu doresc decit 100 de mp din acest teren pentru a construi o casa de vacanta din panouri osb sa am unde sa locuiesc ,as dori sa imi dati un raspuns concret cind se va putea dare aceasta lege pentru schimbarea terenurilor extravilane in intravilane ,specific zona ,Cartier Goranu Strada Straubing intrarea Stancioiului ,va multumesc cu respect!