Guvernul României a adoptat, în ședința de vineri, Strategia Națională Anticorupție (SNA), un document inițiat de Ministerul Justiției și elaborat pe parcursul acestui an. În acest fel a fost îndeplinit unul dintre obiectivele din domeniul Justiției în PNRR, Strategia având o mare relevanță din perspectiva MCV, a precizat Ministerul Justiției.
Noul document strategic a fost realizat cu consultarea tuturor actorilor interesați, precum și în urma unui studiu criminologic și a unei cercetări sociologice derulate de către Ministerul Justiției și Direcția Generală Anticorupție, în calitate de parteneri.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, politicile preventive promovate prin strategie acoperă o mare varietate de aspecte, fiind corelate cu instrumentele internaționale anticorupție la care România este parte (MCV, GRECO, UNCAC, RAI): ”În acest sens, amintim cadrul normativ referitor la: declararea averilor; declararea intereselor; conflictele de interese; consilierul de etică; incompatibilități; transparența în procesul decizional; accesul la informațiile de interes public; protecția avertizorului de integritate; interdicții după încheierea angajării în cadrul instituțiilor publice; funcțiile sensibile; evaluarea riscurilor de corupţie în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale și locale; evaluarea incidentelor de integritate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale și locale.”
SNA 2021-2025 menține abordarea utilizată de strategiile anterioare care au acordat prioritate măsurilor preventive în sectoarele expuse la corupție, cu suplimentarea acestora cu domeniile protecției mediului înconjurător şi protejării patrimoniului cultural şi înlăturarea sistemului judiciar din categoria sectoarelor prioritare.
Noua strategie abordează integrat corupția și criminalitatea organizată și include și măsuri care vizează latura de prevenire și educare atât a oficialilor, cât și a cetățenilor. În plus, este urmărită implementarea efectivă a consilierului de etică, a interdicțiilor post-angajare din sistemul public în sistemul privat ori evaluarea riscurilor de corupție în cadrul autorităților și instituțiilor publice centrale.
DOCUMENT – Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2021-2025 – Anexa 1 la Hotărârea de Guvern – Strategia Naţională Anticorupţie 2021-2025