Tribunalul Bihor a admis, luni, acordul de recunoaștere a vinovăției pe care o fostă asistentă medicală de la Serviciul de Expertiză Medicală din cadrul Casei de Pensii Bihor l-a încheiat cu DNA Oradea într-un caz în care era acuzată de luare de mită și complicitate la luare de mită. Pentru cele 59 de fapte recunoscute, Violeta Dorina Coșa a fost condamnată la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare. Hotărârea Tribunalului Bihor poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Extras din minuta Tribunalului Bihor:
Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei din data de 21.10.2021 întocmit în dosarul penal nr. 159/P/2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Oradea, privind pe inculpata C V-D , cercetată sub aspectul comiterii infracțiunilor de luare de mită, în formă continuată, (…) (36 acte materiale), și complicitate la infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (…) (23 acte materiale).
Condamnă pe inculpata C V-D la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată(36 acte materiale).
Condamnă pe inculpata C V-D la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată(23 acte materiale).
Se contopesc cele două pedepse în sensul că se aplică pedeapsa de 2 ani la care se adaugă 1/3 din cea de-a doua pedeapsă, rezultând în final pedeapsa de 2 ani și 8 luni închisoare.
Aplică inculpatei C V-D, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit.a, b și g Cod penal, respectiv a dreptului de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, a dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și a dreptului de a exercita profesia de asistent medical în cadrul …………………., pe o durată de 2 ani și 8 luni.
Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 8 luni. Obligă inculpata C V-D ca, pe durata termenului de supraveghere, să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate (…) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul ….. ……. sau în secundar în cadrul ………, pe o perioadă de 60 de zile, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.
Dispune confiscarea de la inculpată a sumei de 8225 lei și 10 euro, reprezentând totalul sumelor primite de aceasta de la pacienți cu titlu de mită, ca urmare a săvârșirii infracțiunii de luare de mită, și dobândite de la inculpata G A, ca urmare a săvârșirii complicității la infracțiunea de luare de mită.
Violeta Dorina Coșa a fost reținută și ulterior arestată, în 2015, într-un dosar de mită în care au fost implicați 10 medici și asistente medicale de la Serviciul de Expertiză Medicală din cadrul Casei de Pensii Bihor. Angajată ca asistentă la cabinetul medicului Ana Guț (trimisă în judecată la începutul lunii decembrie de procurorii DNA Oradea), Coșa este acuzată că, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, ”ar fi primit, în mod repetat, de la persoanele care s-au prezentat la cabinet, sume de bani care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu și de asemenea, ar primit de la inculpata Guț Ana, în mod repetat, sume de bani despre care știa că reprezintă o parte din sumele pe care medicul le primise în mod necuvenit”.
Banii erau dați pentru întocmirea deciziilor medicale asupra capacității de muncă a persoanelor care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, efectuarea revizuirii medicale a pensionarilor de invaliditate aflați în evidență, întocmirea formularelor de concluzii medicale la revizuire ori referitoare la concediile medicale (prelungirea concediului medical peste 90 de zile și propunerea prelungirii concediului medical peste 180 de zile).