Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat, marți, nulitatea acțiunii disciplinare formulată de Inspecția Judiciară împotriva unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara. Mărioara Sandu a fost acuzată de comiterea mai multor abateri disciplinare, printre care atitudini nedemne în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, refuzul nejustificat de a-și îndeplini îndatoriri de serviciu ori absențe nemotivate de la serviciu.
Potrivit Inspecției Judiciare, procurorul Mărioara Sandu a fost acuzată de comiterea următoarelor abateri disciplinare:
- atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu față de colegi, celălalt personal al instanței sau al parchetului în care funcționează, inspectori judiciari, avocați, experți, martori, justițiabili ori reprezentanții altor instituții (art. 99 lit. c din Legea 303/2004);
- refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu (art. 99 lit. f din Legea 303/2004);
- absențe nemotivate de la serviciu, în mod repetat sau care afectează în mod direct activitatea instanței ori a parchetului (art. 99 lit. k teza a II-a din Legea 303/2004);
- nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente (art. 99 lit. m din Legea 303/2004);
În urmă cu 9 ani, procurorul Marioara Sandu, pe atunci la DNA, a fost exclusă din magistratură de CSM pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a teza a II-a – ”manifestările care aduc atingere (…) prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”. Magistratul a fost acuzat atunci că l-ar fi sfătuit pe unul dintre vameșii luați cu elicopterul de la Vama Moravița, în 2011, într-un caz de corupție, cum să se comporte la audieri.
Pe 3 decembrie 2012, completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a admis recursul declarat de Marioara Sandu și a decis că excluderea din magistratură este o măsură prea dură, mutând-o, pentru trei luni, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad.
Marioara Sandu a fost și cercetată penal, dar dosarul a fost închis cu NUP, pe considerentul că promisiunile sale nu au devenit realitate. Procuroarea are aproape 28 de ani de vechime în magistratură, iar din 2013 activează la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, cu grad de procuror de curte de apel. În 2018, CSM i-a respins cererea de a se transfera la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau la unul dinttre parchetele de pe lână curțile de apel din București sau Timișoara.
DOCUMENT – Ordinea de zi soluționată a ședinței din 21 decembrie 2021 a Secției pentru procurori în materie disciplinară a CSM: