Curtea de Apel Oradea a dat, marți, sentința definitivă în procesul în care OMV Petrom și unul dintre șoferii companiei au fost chemați să răspundă pentru moartea unui angajat, pe platforma din Suplacu de Barcău a societății. Instanța a acceptat apelul OMV Petrom și a decis să reducă de la 1,3 milioane de lei la 400.000 de lei valoarea despăgubirilor pe care compania trebuie să le plătească familiei victimei. În plus, timp de câțiva ani, societatea le va achita soției și fiicei muncitorului mort câte 192 de lei pe lună, diferența dintre salariul pe care l-ar fi încasat bărbatul și pensia de urmaș. Sentința este definitivă.
Accidentul căruia i-a căzut victimă Leontin Țârle a avut loc pe 25 februarie 2015, pe platforma din Suplacu de Barcău a OMV Petrom. Lăcătuș mecanic de profesie, bărbatul trebuia ca în acea zi să curețe echipamentele și sculele din cadrul atelierului de reparații și întreținere unde lucra.
La un moment dat, el și un coleg au fost rugați de Iosif Daniel Topoi, un electrician care era și șofer macaragiu, să îl ajute să încarce o habă (un rezervor metalic) într-o autoutilitară. Doar că, anterior, Topoi încărcase în remorcă mai multe echipamente de sute de kilograme de la o sondă, printre care și un prevenitor de erupție, pe care însă nu le-a asigurat cu chingi pe timpul transportului.
Când autoutilitara a ajuns la atelierul de reparații, Leontin Țârle i-a spus șoferului că va urca pe platforma vehiculului ca să ia cablul de remorcare. În momentul în care muncitorul a deschis oblonul din stânga față a autoutilitarei, prevenitorul de erupție neasigurat a căzut peste el și l-a ucis.
În prima instanță, Judecătoria Marghita l-a condamnat pe Iosif Daniel Topoi la 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. În plus, compania OMV Petrom a fost obligată ca, în solidar cu inculpatul, să le plătească soției și fiicei muncitorului mort daune totale de 1,35 milioane de lei (câte 500.000 de lei daune morale pentru soție și pentru fiica victimei și câte 176.000 de lei daune materiale).
La Curtea de Apel Oradea, judecătorii au respins apelul Parchetului din Marghita, au luat act de retragerea apelului formulat de Iosif Topoi și l-au admis pe cel al OMV Petrom. Instanța a decis să reducă valoarea daunelor morale acordate la câte 150.000 de lei pentru soția și fiica victimei, respectiv a daunelor materiale la puțin peste 48.000 de lei pentru fiecare din părțile civile.
În plus, magistrații au obligat compania să plătească, timp de câțiva ani, câte 192 de lei lunar soției și victimei muncitorului, ca diferență între salariul acestuia și valoarea pensiei de urmaș.