Material realizat de avocat Carmen Hoblea – Baroul Bihor | Carmen Hoblea, Anamaria Crețu – Cabinete de avocat asociate
În principiu, oricine dorește să pornească un proces trebuie să achite o taxa judiciară de timbru (există și acțiuni scutite). Taxele judiciare de timbru pot avea, de multe ori, un cuantum extrem de mare, descurajând justițiabilii de la promovarea unei acțiuni. Taxele judiciare tind să aibă uneori un cuantum prohibitiv, punându-se problema afectării însuși a dreptului la liberul acces la justiție.
Taxele judiciare de timbru se achită în numerar, prin virament sau în sistem online (pe www.ghiseul.ro), și se plătesc în localitatea unde își are domiciliul/reședința sau sediul persoana fizică/juridică care datorează taxa, fără să prezinte importanță unde se judecă procesul.
Cuantumul taxei judiciare de timbru într-un proces se stabilește de către instanța de judecată și se plătește, de regulă, în mod anticipat (înainte de a începe judecarea cauzei). Împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru, reclamantul poate face cerere de reexaminare (termen de 3 zile).
În termen de 5 zile, se poate formula cerere de acordare a facilităţilor la plata taxei judiciare de timbru.
Pentru plata taxelor judiciare de timbru, persoanele fizice pot beneficia de scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări. În cazul persoanelor juridice, acestea nu pot beneficia de scutiri, însă pot de facilităţi sub formă de reduceri, eşalonări sau amânări.
Instanţa acordă persoanelor juridice, la cerere, facilităţi sub formă de:
- reduceri,
- eşalonări (pe parcursul a cel mult 24 de luni şi pentru maximum 12 termene),
- amânări
pentru plata taxelor judiciare de timbru datorate pentru acţiuni şi cereri introduse la instanţele judecătoreşti, în următoarele situaţii:
- cuantumul taxei reprezintă mai mult de 10% din media venitului net pe ultimele 3 luni de activitate;
- plata integrală a taxei nu este posibilă deoarece persoana juridică se află în curs de lichidare sau dizolvare ori bunurile acesteia sunt, în condiţiile legii, indisponibilizate.
În mod excepţional, instanţa poate acorda ajutor public judiciar și în alte cazuri în care apreciază, faţă de datele referitoare la situaţia economico-financiară a persoanei juridice, că plata taxei de timbru, la valoarea datorată, ar fi de natură să afecteze în mod semnificativ activitatea curentă a persoanei juridice.
Reducerea taxei de timbru poate fi acordată separat sau, după caz, împreună cu eşalonarea sau amânarea plăţii. Menționăm că persoanele juridice nu pot fi scutite de la plata taxei judiciare de timbru.
În ceea ce privește persoanele fizice, condițiile de acordare a facilităților de la plata taxei judiciare de timbru sunt diferite.
Beneficiază de ajutor public judiciar persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de:
- 300 lei, caz în care se încadrează pentru scutire,
- 600 lei, caz în care se încadrează la reducere în proporție de 50%.
Potrivit legii, este considerat membru de familie:
1. soţul/soţia,
2. orice persoana care are domiciliul ori reşedinţa comună şi gospodăreşte împreună cu solicitantul,
3. copiii sau alţi descendenţi în linie dreaptă a solicitantului/a persoanelor de la pct.2, care îndeplinesc următoarele condiții:
a. au vârstă de până la 18 ani și se află în întreţinerea solicitantului,
b. au vârstă de peste 18 ani, dar nu mai mult de 26 de ani, dacă se află în continuarea studiilor şi în întreţinerea solicitantului.
Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie.
La stabilirea venitului se iau în calcul:
- orice venituri periodice, precum salarii, indemnizaţii, onorarii, rente, chirii, profit din activităţi comerciale sau dintr-o activitate independentă şi altele asemenea,
- sumele datorate în mod periodic, cum ar fi chiriile şi obligaţiile de întreţinere.
Practic, se iau toate veniturile solicitantului, din care se scad cheltuielile periodice ale acestuia, iar suma rezultată se împarte la numărul membrilor de familie.
Valoarea ajutorului public judiciar acordat, nu poate depăşi, în cursul unei perioade de un an, suma maximă echivalentă cu 10 salarii minime brute.