Cercetătorii chinezi au anunțat dezvoltarea unui dispozitiv dotat cu inteligență artificială, capabil să depună acuzații împotriva unor suspecți de comiterea unor infracțiuni. ”Procurorul AI” este capabil să formuleze învinuiri cu o acuratețe de peste 97% pe baza unei descrieri verbale a cazului, potrivit cercetătorilor citați de South China Morning Post, într-un articol preluat de connect.ro.
”Procurorul” dotat cu inteligență artificială a fost testat de Procuratura Populară din Shanghai Pudong, cel mai mare și mai aglomerat parchet din China. Programul, care poate rula pe un computer, identifică 1000 de ”trăsături” obținute din textul de descriere a cazului, generat de oameni. Cercetătorii spun că majoritatea acestor ”trăsături” sunt neînsemnate sau abstracte pentru oameni, dar sunt surprinse de inteligența artificială care le evaluează pentru a formula acuzații.
”Procurorul AI” a fost ”antrenat” folosind mai mult de 17.000 de cazuri, din 2015 până în 2020. Este capabil să identifice și să depună acuzații pentru cele mai frecvente opt infracțiuni comise în Shanghai. Este vorba despre fraude cu carduri de credit, jocuri de noroc, conducerea periculoasă, vătămarea intenționată, obstrucționarea îndatoririlor oficiale, furtul, și ”adunarea nemulțumirilor și provocarea de probleme” – o acuzație generală folosită adesea pentru a înăbuși disidența.
”Tehnologia ar putea reduce volumul de muncă zilnic al procurorilor, permițându-le să se concentreze pe sarcini mai dificile”, a explicat profesorul Shi Yong, director al laboratorului de management al datelor și al cunoștințelor din cadrul Academiei Chineze de Științe, citat de South China Morning Post.
Procurorii din China folosesc încă din 2016 inteligența artificială pentru a evalua dovezile și pentru a evalua cât de periculos este un suspect pentru public. Însă aceste programe nu erau folosite în procesul de formulare a acuzațiilor, așa cum se întâmplă cu ”procurorul AI”.