Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au anunțat lansarea proiectului AdaptJust – Justiție accesibilă pentru persoane cu dizabilităţi. Acesta are ca scop îmbunătățirea implementării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului și a Deciziilor Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei în materia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale private de libertate.
AdaptJust se adresează în egală măsură procurorilor, judecătorilor, avocaților, medicilor cu specializarea în psihiatrie, psihologilor și asistenților sociali care activează în domeniul protecției drepturilor persoanelor cu dizabilități, prin acțiuni de formare continuă, informare și sprijin acordat de experți independenți.
Proiectul prevede și dezvoltarea unui plan de acțiuni pentru prevenirea tratamentelor rele, inumane şi degradante, crearea unor grupuri interdisciplinare de lucru, formarea de experți și cursuri de formare specifice în domeniul facilitării accesului la justiţie. La acestea se adaugă dezvoltarea unei rețele de experți psihosociali la care să apeleze parchetele și instanțele în cauzele care implică persoane cu dizabilități mintale.
Proiectul urmărește pilotarea la nivel național a unui mecanism de protecție a acestor drepturi (vizite de monitorizare, call center, acordare de consiliere, asistență și reprezentare juridică – inclusiv direct în centre).
Potrivit unui comunicat al CRJ și Ministerului Public, în România există aproximativ 17.500 de persoane instituționalizate cu dizabilități, iar conform statisticilor, 56.6% dintre acestea au o dizabilitate mintală. ”Inițiativa proiectului a apărut în contextul în care, conform statisticilor, persoanele cu dizabilități au acces mai redus la sistemul de justiție față de cele fără dizabilități atunci când au nevoie să sesizeze o încălcare a drepturilor. Studiul naţional citat anterior arată că doar 40% dintre persoanele cu dizabilități reușesc să parcurgă etapele care țin de depunerea unei plângeri și doar 15% contestă decizia unei instanţe (față de 29% persoane fără dizabilități)”, au transmis partenerii acestui program.