Prima ședință din 2022 a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nu s-a putut ține din lipsă de cvorum, după ce 7 membri ai CSM au anunțat că nu participă la discuții. Judecătorii Andrea Chiș, Mihai Andrei Bălan, Gabriela Baltag, Evelina Oprina și procurorii Tatiana Toader, Florin Deac și Cristian Ban au făcut acest gest pentru a-și manifesta dezacordul față de exercitarea de către judecătorul Bogdan Mateescu a interimatului la conducerea CSM.
Mateescu a catalogat gestul celor 7 drept ”un boicot”, în timp ce președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Corina Corbu, a vorbit de ”o lipsă de respect față de Înalta Curte”. Pe ordinea de zi a ședinței de marți a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii se afla un singur punct – constatarea vacanţei unui loc de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentant al judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Printr-o postare pe Facebook, citată de PressHub, judecătoarea Andrea Chiș și-a explicat neparticiparea la ședința Plenului CSM: „Azi, o minoritate de 7 membri ai Plenului, reprezentând jumătate din membri aleși, precum și de 4 membri din cei 9 membri aleși ai Secției de judecători, am refuzat să întărim și să perpetuăm o nelegalitate comisă prin Hotărârea nr. 211/16.12.2021, decisă de o majoritate foarte strânsă din Plenul CSM, de desemnare a unui președinte interimar, contrar Constituției României și Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Participarea la o ședință condusă de un președinte nelegitim lovește de nulitate orice hotărâre a Consiliului adoptată în aceste condiții.”
Și judecătoarele Evelina Oprina și Gabriela Baltag au explicat, într-un material publicat pe portalul juridice.ro, de ce nu au participat nici la ședința Plenului CSM, nici la cea a Secției pentru judecători: ”Situaţia interimatului asigurat de preşedintele în funcţie până la data de 06 ianuarie 2022, consfinţită prin Hotărârea Plenului nr. 211/16 decembrie 2021, reprezintă în realitate o nesocotire a dispoziţiilor constituţionale şi legale în vigoare, Hotărârea Plenului echivalând în mod practic cu prelungirea sau reînnoirea mandatului unui fost preşedinte CSM. (…) Apreciem că se impune organizarea de noi alegeri în cadrul Secției pentru Judecători, condiția sine qua non pentru alegerea unui nou președinte fiind organizarea ședinței de alegeri, urmând ca, până la acel moment, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii să fie asigurată de vicepreședintele validat, potrivit dispozițiilor legale evocate.”
În debutul ședinței, președintele CSM, Bogdan Mateescu, a precizat că cei 7 magistrați au adresat vicepreședintelui Consiliului o cerere prin care se solicită să ia măsuri pentru asigurarea interimatului: ”Dânșii au spus așa: În conformitate cu art. 57 să convocați o ședință a Plenului, pentru alegerea unui membru, reprezentant al Înaltei Curți. Ceea ce este distractiv pentru mine este liniuța a doua – până la asigurarea unui nou membru, vă rog să luați măsuri pentru asigurarea interimatului. Or, măsura pentru asigurarea interimatului este chiar aceasta – aș putea discuta despre declanșarea alegerilor chiar acum. (…) Nu avem cvorum, nu putem să sesizăm Senatul pentru reprezentarea Înaltei Curți care rămâne într-un singur judecător ca urmare a acestui boicot. (…) Dacă boicotul persistă, se pare că nu ne putem organiza pentru alegerea noului consiliu. Nu știu dacă asta se dorește.”
În opinia președintei ÎCCJ, judecătoarea Corina Corbu, Plenul CSM era obligat să constate interimatul pe un loc de membru al Consiliului, după pensionarea judecătoarei Mariana Ghenea, reprezentanta în CSM a Curții Supreme. ”Eu vă cer să luăm măsuri pentru a asigura interimatul. Înalta Curte să fie reprezentată de doi judecători, membri aleși”, a cerut președinta ÎCCJ. În replică, Bogdan Mateescu a explicat că acest lucru nu se poate face ”în aceste condiții” și a precizat că va analiza posibilitatea de a sesiza Senatul pe cale administrativă.
”Mi se pare o bătaie de joc, și o spun public, la adresa Înaltei Curți. Nu este nici prima dată, nici ultima când se comportă așa colegii procurori din CSM și colegi judecători, alături de ei”, a izbucnit judecătoarea Corina Corbu. ”E o lipsă de respect față de Înalta Curte. Și mă opresc aici, ca să nu spun lucruri care ar putea să ne doară pe fiecare dintre noi.”
Reprezentantul societății civile în CSM, Victor Alistar, a cerut sesizarea Senatului pe cale administrativă pentru asigurarea interimatului celui de-al doilea loc de reprezentant al Înaltei Curți în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. ”Dacă organul colegial, din motive să zicem culpabile, nu se reunește, ce facem? Blocăm aplicarea legii?”, s-a întrebat Alistar. ”E nevoie de reprezentarea, așa cum e trecută în lege, a tuturor nivelurilor de instanțe și de parchete.”
Și judecătoarea Simona Marcu a cerut sesizarea Biroului Permanent al Senatului pe cale administrativă.
Comments 1