România va avea, în premieră, brățări electronice pentru supravegherea agresorilor vizați de ordine de protecție, în cazul violenței domestice. Guvernul a aprobat fonduri de 241 milioane de lei pentru ”Operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME)”.
Pentru început, vor fi folosite 1000 de astfel de brățări prin care polițiștii vor putea supraveghea prin GPS mișcările unor persoane. Potrivit ministrului de Interne, Lucian Bode, primele brățări eletronice ar putea ajunge în țară în luna octombrie a acestui an.
Aparatele vor fi montate la glezna persoanei supravegheate și urmează să funcționeze simplu, transmițând prin GPS, unde se află aceasta în fiecare moment din zi și din noapte. În cazul în care persoana supravegheată trece limita impusă de autorități, aparatul va emite în mod automat o alertă către secția de poliție, astfel încât oamenii legii să poată interveni în cel mai scurt timp.
Proiectul pilot se întinde pe o perioadă de patru ani şi va cuprinde într-o primă etapă verificarea modului de respectare a măsurilor dispuse pentru ordinele de protecţie provizorii, respectiv ordinele europene de protecţie. Proiectul va fi implementat în Bucureşti şi alte două judeţe, dintre care unul aflat la distanţă, aproape de graniţa României, a mai explicat ministrul de Interne.
Potrivit Legii nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, brățarea electronică va fi folosită, pe teritoriul României, în cazul persoanelor pentru care se dispun măsuri legale cu ocazia:
a) executării măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauţiune
b) executării măsurii arestului la domiciliu
c) aplicării ordinului de protecţie provizoriu şi ordinului de protecţie, potrivit Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, republicată;
d) aplicării ordinului european de protecţie
e) supravegherii la distanţă, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare.
Bravo!
Bravo