Legea prin care se permite, la cererea contravenientului și cu încuviințarea instanței, ca judecarea unei plângeri contravenționale să se desfășoare exclusiv prin sisteme de telecomunicații audiovizuale nu a trecut de Curtea Constituțională. Miercuri, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, instanța de contencios constituțional a admis obiecția formulată de Guvernul României și a declarat că legea, în ansamblul său, se află în contradicție cu legea fundamentală.
Adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, pe 21 decembrie 2021, Legea pentru completarea Ordonanței Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor arată că:
”La cererea contravenientului care a formulat plângerea contravențională, cu încuviințarea instanței de judecată, ședințele de judecată din fond și din căile de atac se desfășoară exclusiv prin sisteme de telecomunicații audiovizuale care permit verificarea identității părților și garantează securitatea, integritatea, confidențialitatea și calitatea transmisiunii, instanțele de judecată dispunând măsurile necesare în acest scop.”
Contravenientul trebuie să ceară desfășurarea ședințelor de judecată prin sisteme de telecomunicații audiovizuale prin intermediul plângerii contravenționale. Ulterior, nu se poate reveni asupra acestei solicitări.
Actul normativ mai arată că toate actele procedurale din cauza respectivă vor fi comunicate exclusiv prin intermediul poștei electronice, iar audierea celorlalte persoane, martori sau experți, va avea loc prin aceleași sisteme de telecomunicații audiovizuale.
DOCUMENT – Legea pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor:
DOCUMENT – Sesizarea de neconstituționalitate formulată de către Guvernul României: