Patronul unui pizzerii din municipiul Satu Mare a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în cazul dosarului ”vaccinării la chiuvetă” de la Vama Petea, dezvăluie libertatea.ro. Tribunalul Satu Mare a admis, pe 10 ianuarie, un acord de recunoaștere a vinovăției pe care Gabor Balog l-a încheiat cu procurorii DNA Oradea. Cu ajutorul unei asistente de la centru de vaccinare Petea, bărbatul ar fi intermediat obținerea adeverinței de vaccinare de către aproape 100 de persoane care, în realitate, nu au fost imunizate.
Potrivit documentelor instanței, totul a început în luna octombrie 2021, când sătmăreanul a abordat-o, pe terasa pizzeriei sale, pe o asistentă de la Centrul de Vaccinare Petea. Aceasta discuta cu o altă persoană căreia i-ar fi spus că poate face rost de adeverințe de vaccinare fără ca persoanelor să li se administreze doza de vaccin. Intrând în discuție cu asistenta, Gabor Balog ar fi aflat că, în schimbul a 150 euro, putea introduce datele de identitate ale unor persoane în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) și să genereze adeverința de vaccinare, fără administrarea efectivă a dozei. În plus, persoanele respective nici nu trebuiau să fie prezente în cadrul centrului.
Între Balog și asistenta medicală ”s-a perfectat atunci o înțelegere conform căreia inculpatul (…) urma să îi remită inculpatei (…) datele de identitate ale unor persoane care doreau să obțină adeverințe de vaccinare fără a le fi administrată doza de vaccin. Inculpata urma să introducă datele acestor persoane în RENV și să genereze adeverințele de vaccinare pe care le preda ulterior inculpatului (…), ocazie cu care acesta îi remitea suma de 150 euro/beneficiar”, se arată în hotărârea Tribunalului Satu Mare. Cei doi se întâlneau ori acasă la inculpat, ori la pizzeria acestuia, ori în parcarea unui magazin, unele dintre ele fiind înregistrate de anchetatori.
În acest fel, au fost generate adeverințe de vaccinare pentru 97 de persoane care nu se imunizaseră. Fiecare dintre acestea i-ar fi plătit sătmăreanului 205 de euro, din care 150 ajungeau la asistenta medicală de la Petea. Unii dintre beneficiari l-ar fi abordat direct pe inculpat, în timp ce alții ar fi apelat la el prin intermediul altor trei persoane.
Interesant este că la percheziția făcută pe 16 noiembrie în locuința lui Gabor Balog au fost descoperite foi pe care acesta își notase numele unor persoane care îi ceruseră să îi ajute să obțină în fals adeverințe de vaccinare și suma cerută de inculpat: ”Au fost identificate două coli de hârtie provenind dintr-o agendă, (…) pe care erau trecute olograf numele mai multor persoane, o coala de caiet cu pătrățele pe care erau trecute olograf numele mai multor persoane, 29 de formulare privind consimțământul pacientului informat, avand mențiunea olograf „Johnson” și „personal medical” pe fiecare formular. (…) Din declarația dată de inculpatul (…) rezultă faptul că persoanele care figurează menționate în înscrisurile indicate mai sus sunt persoanele pentru care el a ”făcut rost” de adeverințe de vaccinare în modalitatea mai sus indicată, și că a procedat la notarea acestora pentru a avea o evidență a sumelor de bani datorate inculpatei.”
Acuzat de complicitate la luare de mită, la fals intelectual și la fals informatic, inculpatul a semnat cu DNA Oradea un acord de recunoaștere a vinovăției prin care se stabilea o pedeapsă rezultantă de 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pe un termen de supraveghere de 3 ani. În acest interval, băprbatul a acceptat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității.
Instanța a mai dispus confiscarea de la sătmărean a sumei de 9700 de euro ”bani obținuți prin săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită”.
Pe 16 noiembrie 2021, procurorii DNA Oradea au reținut cinci persoane, dintre care două asistente medicale și doi registratori, în urma descinderi făcute la centrul de vaccinare din vama Petea și în alte 12 locuri din Satu Mare și Bihor. Arestați, iar în decembrie puși sub control judiciar, cei prinși erau bănuiți de implicare într-o rețea de vaccinare la chiuvetă. Anchetatorii au calculat că din cele aproape 5500 de persoane care au fost introduse în Registrul Electronic Național de Vaccinare prin centrul din Petea, peste 3500 fie nu ar fi fost fizic în centrul de vaccinare, ori au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin.
CITIȚI și O asistentă medicală din cadrul DSP Bihor, printre cei 5 reținuți de DNA Oradea sub acuzația de mită în dosarul certificatelor false de vaccinare de la Petea | Sumele uriașe găsite la percheziții – DNA Oradea propune CONTROL JUDICIAR în cazul a cinci persoane arestate în dosarul ”vaccinării la chiuvetă” de la Petea
Comments 2