Curtea de Apel Brașov a formulat un recurs în interesul legii prin care cere Înaltei Curți de Casație și Justiție să stabilească dacă un participant la misiuni în afara țării trebuia să cunoască drepturile financiare cuvenite, cu consecința curgerii termenului de prescripție a dreptului material la acțiune împotriva sa, deși hotărârea de Guvern care le prevede nu a fost publicată în Monitorul Oficial și nici nu i-a fost comunicată pe nicio cale. Sesizarea a fost înregistrată pe 26 ianuarie și are termen pe 21 martie.
Conținutul sesizării RIL:
Dacă, în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 2523 Cod civil, trebuia beneficiarul să cunoască drepturile financiare cuvenite, cu consecința curgerii termenului de prescripție a dreptului material la acțiune împotriva sa, în condițiile în care acesta nu a efectuat demersuri în vederea aflării conținutului Hotărârii Guvernului nr. 1086/2004 pentru stabilirea sporurilor specifice și a drepturilor la diurnă, cazare și hrană cuvenite personalului participant la misiuni în afara teritoriului statului român, cu modificările și completările ulterioare, act normativ cu caracter militar, nepublicat în Monitorul Oficial și necomunicat pe nicio altă cale beneficiarilor drepturilor, dar la a cărui existență s-a făcut trimitere în anumite acte legislative publicate în Monitorul Oficial, fără ca în cuprinsul acestor acte legislative să se fi prevăzut conținutul hotărârii de guvern nepublicate?
Din analiza jurisprudenței s-a constatat că nu există un punct de vedere unitar cu privire la această chestiune de drept.
Într-o primă opinie se consideră că termenul de prescripție a dreptului material la acțiunea formulată pentru acordarea beneficiilor financiare prevăzute de HG 1086/2004 a început să curgă cel târziu de la data de 27 mai 2015, data publicării HG 518/2015. Această opinie este susținută de colegiul de conducere al Curții de Apel Brașov.
În a doua opinie se consideră că nu poate fi socotit a fi împlinit termenul de prescripție cât timp pretențiile sunt fundamentate pe un act normativ nepublicat în Monitorul Oficial. Simpla referire la dispozițiile HG 1086/2004, nepublicată în Monitorul Oficial, pentru stabilirea sporurilor specifice și a drepturilor de diurnă, cazare și hrană cuvenite personalului participant la misiuni în afara teritoriului statului român prin alte acte normative precum HG 582/2015 nu poate marca momentul începerii curgerii termenului de prescripție, relevantă fiind cunoașterea conținutului actului normativ în cuprinsul căruia sunt stabilite drepturile în discuție, iar nu faptul că s-a putut cunoaște aspectul existențe unui astfel de act.
DOCUMENT – Textul sesizării cu recurs în interesul legii, formulat de Curtea de Apel Brașov: