Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, joi, ca plângerea depusă de președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătoarea Corina Corbu, împotriva României să fie eliminată de pe lista cazurilor instanței, după ce magistratul a anunțat că și-o retrage. Judecătoarea acuza, în 2018, durata procesului penal împotriva sa, finalizat cu o achitare a cărei motivare a întârziat să fie redactată.
Judecătoarea Corina Corbu a fost vizată de o anchetă de corupție deschisă împotriva sa în 2014, pentru o faptă de complicitate la favorizarea infractorului pe care ar fi comis-o în perioada 2010-2011, când era judecătoare la Secția de contencios administrativ și fiscal a ÎCCJ. Magistratul a fost acuzat de DNA că ar fi înlesnit aflarea de către două judecătoare ale Curții Supreme și de către o avocată a faptului că s-a dispus supravegherea lor tehnică într-un presupus caz de corupție.
Pe 3 mai 2018, completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât achitarea definitivă a patru judecători, printre care și Corina Corbu. Ulterior, magistratul s-a adresat CEDO cu o plângere în care a invocat încălcarea dreptului la un proces echitabil. S-a referit, printre altele, la termenele pentru redactarea hotărârii de achitare: în primă instanță, decizia a fost pronunțată pe 26 noiembrie 2016, iar textul complet de 76 de pagini a fost gata în iunie 2017, în timp ce în apel hotărârea a fost dată pe 3 mai 2018, textul de 103 pagini fiind pus la dispoziția părților pe 29 ianuarie 2019, arată ziare.com.
Din septembrie 2019, Corina Corbu este președintele Curții Supreme, iar pe 11 octombrie 2021, a informat Curtea Europeană că nu mai dorește să-și dea curs cererii în fața acesteia. Magistratul român a considerat că ”de la depunerea cerii au fost eliminate, atât la nivel personal, cât și la nivel profesional, consecințele eventualelor încălcări ale legii și, în al doilea rând, că actuala sa poziție profesională în calitate de președinte al ÎCCJ ar trebui să fie utilizată exclusiv în interesul public și să nu apere interesele private”.
La 29 octombrie 2021, Guvernul României a informat CEDO că nu are obiecții cu privire la eliminarea cauzei.
”Având în vedere considerațiile de mai sus și în absența oricăror circumstanțe speciale referitoare la respectarea drepturilor garantate de Convenție sau de protocoalele acesteia, Curtea, în temeiul articolului 37 § 1 (a) din Convenție, a considerat că nu este mai justificat să continue examinarea cererii, pe care reclamantul nu a mai dorit să o continue. Prin urmare, ar trebui eliminată din listă”, a decis CEDO.
DOCUMENT – Comunicatul CEDO referitor la retragerea plângerii judecătoarei Corina Corbu: