Material realizat de Răzvan Doseanu, avocat Oradea – Societatea de avocați ”DOSEANU&ASOCIAȚII”
Ce se întâmplă cu o persoană acuzată de comiterea infracțiunii de trafic de droguri, respectiv de cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor, atunci când comite în aceeași împrejurare, una sau mai multe acțiuni care au ca obiect material mai multe categorii de droguri, prevăzute în tabele diferite (de risc și de mare risc)?
Pedeapsa pentru traficul intern de droguri de risc este închisoarea de la 2 la 7 ani, în timp ce pentru droguri de mare risc este închisoarea de la 5 la 12 ani. Importanța calificării activității infracționale ca fiind un concurs între infracțiunea de trafic de droguri de risc cu infracțiunea de trafic de droguri de mare risc sau din contră ca fiind o infracțiune simplă de trafic de droguri de risc și de mare risc se datorează regimului sancționator. În cazul unui concurs de infracțiuni, pedeapsa este mai mare deoarece se aplică pedeapsa cea mai grea la care se mai adaugă o treime din pedeapsa mai ușoară.
Concluzia Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, este în sensul că ”în interpretarea dispozițiilor art. 2 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, săvârșirea, în aceeași împrejurare, a unei singure acțiuni dintre cele enumerate în alineatul (1) al acestui articol, care are ca obiect atât droguri de risc, cât și droguri de mare risc, reprezintă o infracțiune simplă, ca formă a unității naturale de infracțiune, prevăzută de art. 2 alin. (1) și (2) din același act normativ”.
CITIȚI, de același autor: Cum poți păstra permisul de conducere dacă ai condus un autovehicul cu o viteză de peste 50 km/h? | Evazioniștii nu mai beneficiază de cauza de nepedepsire în cazul achitării prejudiciului | Condamnările în străinătate au consecințe în România?
Comments 2