Un orădean a câștigat procesul pe care tatăl său l-a deschis la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva statului român, pe care îl acuza că a refuzat să-i certifice handicapul grav de care suferea. Reclamantul prezenta mai multe afecțiuni, iar în 2017 i s-a amputat un picior, fiind nevoie să fie ajutat în permanență. A murit însă în 2020, dar cererea pe care a introdus-o la CEDO a fost susținută în continuare de fiul său. Azi, Curtea Europeană a decis să oblige statul român să plătească despăgubiri de 8.000 de euro, stabilind că reclamantului i-a fost încălcat dreptul la viața privată și de familie.
Ioan Doroteu Jivan s-a născut în 1930 și locuia în Oradea, la etajul al patrulea al unui bloc. În ultima parte a vieții suferea de mai multe probleme medicale, iar la vârsta de 85 de ani i-a fost amputat parțial un picior. Pentru că își pierduse puterea de a folosi scaunul cu rotile, a rămas imobilizat la pat, se arată în actele Curții Europene a Drepturilor Omului.
Bărbatul era ajutat de fiul său, despre care un raport din 2017 al Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Bihor arăta că își ajuta părintele cu bani, mâncare și tot ce avea nevoie pentru a fi îngrijit: ”Era pe deplin dependent de sprijin pentru igiena personală, îmbrăcarea, pregătirea mâncării, treburile casnice și cumpărăturile.” Câteva luni mai târziu, un inspector din cadrul Direcției Generale Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor descria la rândul său starea de sănătate precară a bărbatului.
Pe 3 octombrie 2017, Comisia de evaluare a eliberat un certificat prin care se stabilea că reclamantul suferea de un handicap de nivel mediu. Bărbatul a contestat evaluarea și a solicitat să fie recunoscut faptul că are un handicap grav care necesită un asistent personal. El și-a explicat în detaliu situația, pe baza fișei medicale și anchetei sociale.
Chiar dacă certificatul a fost anulat în instanță, pe motiv că evaluarea nu a fost motivată, un an mai târziu a fost emis un nou document care confirma handicapul de nivel mediu. De asemenea, Comisia de evaluare a considerat că starea reclamantului era permanentă și nu necesita o reevaluare periodică.
În ianuarie 2019, orădeanul a contestat decizia Comisiei la Tribunalul Bihor, iar instanța i-a acceptat cererea de a fi încadrat la persoane cu handicap grav, care necesită un asistent personal. În recurs, însă, Curtea de Apel Oradea a casat hotărârea și a constatat că certificatul emis în 2018 – care confirma handicapul de nivel mediu – a fost cel exact.
Ioan Doroteu Jivan s-a adresat CEDO, arătând că, prin refuzul de a-i fi recunoscută grava situație de sănătate, i-au fost încălcate dreptul la respectarea vieții private și de familie și dreptul la un proces echitabil. ”Reclamantul reclamă, în special, că a fost forțat la izolare prin decizia autorităților și prin refuzul sprijinului și că procedurile aferente au fost prea lungi, mai ales pentru cineva de vârsta lui”, a arătat Curtea Europeană.
Chiar dacă reclamantul a murit în 2020, fiul său a continuat acțiunea, iar azi CEDO a decis să-i acorde daune materiale și morale de 8.000 de euro, la care se adaugă 300 de euro pentru cheltuieli de judecată.
Hotărârea CEDO în acest caz poate fi accesată AICI (în limba engleză).
Nu le mai ajungeau banii pentru pensii speciale la judecatorii romani si ii luau de la saracii loviti de soarta.