Proiectul de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție a primit aviz favorabil din partea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în ședința de vineri a acestuia. 11 membri ai CSM au susținut acordarea avizului favorabil pentru desființarea Secției, iar alți 8 s-au exprimat împotrivă.
Membrii CSM care au avizat negativ proiectul de lege de desființare a SIIJ au fost (potrivit luju.ro) judecătoarele Gabriela Baltag, Evelina Oprina și Andrea Chiș, judecătorul Mihai Bălan și procurorii Tatiana Toader, Cristian Mihai Bar și Florin Deac. Potrivit luju.ro, al optulea vot pentru un aviz negativ i-ar aparține procurorului Nicolae Solomon.
În timp ce Gabriela Baltag și Evelina Oprina au criticat forma proiectului, acuzând o întoarcere la perioada în care magistrații puteau fi intimidați cu dosare penale, ceilalți au avizat negativ proiectul nemulțumiți că DNA și DIICOT nu vor mai avea competența de a ancheta judecători și procurori, arată sursa citată.
Pentru acordarea avizului favorabil desființării SIIJ au votat judecătorii Bogdan Mateescu (președintele interimar al CSM), Corina Corbu (președinta Curții Supreme), Simona Marcu, Marian Buda, Lia Savonea și Margareta Nicoleta Țînî, procurorul Codruț Olaru, ministrul Justiției Cătălin Predoiu, procurorul general Gabriela Scutea și reprezentanții în CSM ai societății civile Victor Alistar și Romeo Chelaru.
”Salut votul dat, astăzi, în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru avizarea favorabilă a proiectului de Lege pentru desfiinţarea SIIJ! Mulţumesc tuturor membrilor CSM, indiferent de poziţiile exprimate şi votul acordat, pentru participarea la dezbatere şi procedura de vot. Voi continua să lucrez cu Consiliul pentru adoptarea cât mai rapidă, în acest an, a proiectelor legilor Justiţiei şi abordarea celorlalte probleme stringente aflate pe agenda Justiţiei. Nu în ultimul rând, mulţumesc aparatului tehnic al Ministerului Justiției pentru eforturile depuse, ca întotdeauna”, a transmis ministrul Predoiu.
Cu o zi înainte de votul din Plenul CSM, ministrul Justiției și-a însușit o serie de amendamente formulate de membri ai CSM, care prevăd ca dosarele cu magistrați vor fi soluționate de procurori din Parchetul General și de la parchetele de pe lângă curțile de apel.
Proiectul de desființare a SIIJ va merge în Parlament, unde va fi discutat și votat.
DOCUMENT – Proiect de lege privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (cu amendamentele membrilor CSM):
Comments 1