Judecătoarea Elena Luminița Bărbulescu, de la Judecătoria Pitești, a fost suspendată din funcție pentru 6 luni din cauza încetinelii cu care își soluționează dosarele. Măsura a fost luată, miercuri, de Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii. Este a patra sancțiune primită în ultimii 6 ani de magistratul piteștean, care a mai fost pedepsit anterior tot pentru nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor (art.99 lit. h) teza I din Legea 303/2004).
Hotărârea Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM:
”Admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Bărbulescu Elena Luminiţa– judecător în cadrul Judecătoriei Piteşti. În baza art.100 lit.d) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică doamnei Bărbulescu Elena Luminiţa– judecător în cadrul Judecătoriei Piteşti, sancţiunea disciplinară constând în „suspendarea din funcție pentru o perioadă de 6 luni” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. h) teza I din acelaşi act normativ.
Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.”
În 2021, Inspecția Judiciară a sesizat CSM după ce a constatat că judecătoarea Elena Luminița Bărbulescu nu a respectat în mod repetat și din motive imputabile dispozițiile legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor.
Magistrat din 1996, Elena Bărbulescu a mai fost sancționată de alte trei ori în ultimii șase ani, pentru abateri asemănătoare. De două ori cu avertisment în 2016, pentru că întârzieri în soluționarea cauzelor și pentru ”formularea de cereri repetate și nejustificate de abținere în aceeași cauză, care are ca efect tergiversarea judecății”. Judecătoarea a atacat cele două pedepse la Curtea Supremă, dar a pierdut.
În 2019 a primit cea mai mare sancțiune – o tăiere de 25% din salariu, timp de 6 luni – după ce Inspecţia Judiciară a descoperit că judecătoarea avea în lucru trei dosare în care procesele durau de 10 ani.
Tot în ședința de azi, Secția pentru judecători în materie disciplinară a respins, ca neîntemeiată, acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva judecătoarei Ruxandra Grecu, de la Curtea de Apel Bucureşti. Aceasta a fost acuzată de ”absențe nemotivate de la serviciu, în mod repetat sau care afectează în mod direct activitatea instanței” (art.99 lit. k) teza I și teza a II a din Legea nr. 303/2004). Aceasta a fost acuzată că nu s-a prezentat la instanță pe 1 februarie 2019 și pe 8 martie 2019, când era planificată de permanență, în condițiile în care s-a respins cererea de concediu de studii pe care a formulat-o.
DOCUMENT – Ordinea de zi soluționată a ședinței din 16 februarie 2022 a Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM: