Suspendarea provizorie și anularea Hotărârii de Consiliu Local Oradea privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru Zona Construită Protejată Centrul Istoric Oradea (PUZ CP Oradea), act normativ local care ar urma să intre în vigoare pe 1 martie 2022. Este solicitarea asociației Consiliul Consultativ Cetățenesc, care a deschis un proces la Tribunalul Bihor, în care Consiliul Local Oradea figurează ca și pârât. Reprezentanții asociației susțin că prin aplicarea regulamentului de urbanism atacat în justiție există pericolul distrugerii iremediabile a unor construcții, spații, străzi și piațete care compun Ansamblul Urban “Centrul Istoric Oradea”. Primul termen al procesului va avea loc pe 22 februarie, la ora 9:00.
Arătând că rolul unui plan urbanistic zonal pentru zona construită este de a proteja zona istorică, de a face mai clar și mai ușor de aplicat regulamentul de urbanism în zonă, Consiliul Consultativ Cetățenesc susține că ”PUZ CP Oradea conține reglementări care sunt greu de înțeles, arbitrarii, la limita legii sau chiar în contradicție cu prevederile legale”.
Potrivit unui comunicat al asociației, nemulțumirile cetățenilor sunt legate de reglementările referitoare la lărgirea de tramă stradală (rețeaua de străzi) în zona construită protejată prin demolarea a zeci de construcții de pe trei străzi (Plevnei – pe ambele părți, Sucevei – pe ambele părți, Avram Iancu – parțial) pentru amenajarea unor benzi de circulație suplimentare. Pentru aceste lucrări nu au fost întocmite în prealabil studii de fundamentare de trafic și impact, așa cum prevede legea, susține Consiliul Consultativ Cetățenesc.
”Fractură logică”: zone pietonale vs exproprieri și demolări
”Din punct de vedere practic, cetățenii nu înțeleg fractura de logică din această chestiune: pe de o parte sunt pietonalizate unele străzi din zona centrală pentru reducerea poluării și încurajarea mobilității lente (pietoni, biciclete), pe de altă parte se fac exproprieri și demolări la distanțe mici (100-700m) de zona pietonală pentru lărgirea tramei stradale pentru trafic auto. Cum să pietonalizezi într-o parte și să demolezi case puțin mai încolo pentru a rezolva o așa zisă problemă de trafic, de altfel nedovedită prin niciun studiu de trafic?”, se întreabă reprezentanții asociației.
În opinia acestora și a celor pe care îi reprezintă în instanță, aceste măsuri sunt îndreptate împotriva locuitorilor vechi ai orașului, măsuri care vor avea în mod ironic un impact negativ asupra turismului local.
”Dacă este sa regândim logic traseul unui turist venit in Oradea să privească clădirile vechi art nouveau din Piața Unirii pietonalizată, care va fi impresia acestuia atunci cand mergând pe jos spre Muzeul Masoneriei sau Muzeul Țării Crișurilor va vedea la 50 de metri de Piața Unirii niște construcții moderne, neîncadrate în contextul istoric-cultural? Va fi greu de explicat acest masacru arhitectural în secolul XXI, se vor ridica întrebări: De ce? În folosul cui? Probabil strada Evreilor Deportați va avea blocuri noi cu 4-10 etaje. Nu va exista nicio legătură între această stradă și istoria locului, povestea căii ferate pe care au fost deportați evreii orădeni, clădirea ”Dreher”, lagărul orădean unde au fost torturați evreii pentru a spune unde și-au ascuns averile”, se arată în comunicatul asociației Consiliul Consultativ Cetățenesc.
”Făcând o plimbare pe jos din Piața Unirii pe noua promenadă de pe malul stâng al Crișului, peste 700m turistul va găsi un paradox: strada Plevnei cu 4 (PATRU!!) benzi auto, flancată la capete de străzi cu profil auto de 2 benzi și Podul Centenarului cu 2 benzi auto. Unde vor fi dispărut clădirile cu arhitectură vernaculară care au găzduit acum 150 de ani ateliere de tăbăcărie și mici magazine? Turiștii nu doresc să vadă străzi cu 4 benzi și blocuri noi în zona istorică, pentru că așa ceva pot să vadă oriunde în lume. Iar istoria Oradiei nu trebuie să cuprindă acest capitol foarte trist al demolării a zeci de locuințe, cu dezrădăcinarea a sute de orădeni, bătrâni și familii cu copii”, mai arată sursa citată.
Opiniile locuitorilor străzii Avram Iancu din Oradea, într-un material realizat de Consiliul Consultativ Cetățenesc:
Alte nemulțumiri sunt legate de măsurile de densificare impuse prin PUZ CP care, susține asociația, nu au la bază un studiu complex care să analizeze densitatea actuală și să propună diverse măsuri pentru a ajunge la densificarea dorită, simulări, analiza însoririi, ventilației, intimității parcelelor, analiza impactului social, economic. ”PUZ CP ridică interdicția de demolare pentru clădirile reprezentative propuse pentru protecţie locală, pentru clădirile cu valoare arhitecturală/ambientală relevantă în context si pentru clădirile cu valoare arhitecturală/ambientală considerată (de către cine?) “modestă” în context, ceea ce va duce în timp la pierderea unității și autenticității ansamblului istoric”, se precizează în comunicatul asociației.
O altă măsură considerată cu efecte negative o reprezintă eliminarea obligativității amenajării de parcări publice în cazul clădirilor cu locuire colectivă noi sau extinse în zona ultracentrală: ”Pe termen lung niciun proprietar din zona centrală nu va avea siguranța proprietății sale, atâta vreme cât Primăria va putea oricând să exproprieze case pentru a face parcări sau se vor amenaja parcări supraetajate în curtea comună a imobilului (așa cum se întâmplă deja pe strada Iosif Vulcan, unde va fi construită o parcare supratejată pe terenul curții comune expropriate, chiar sub geamurile locatarilor, fără respectarea distanțelor minime de incendiu, în zona legală de protecție a monumentului istoric Casei av.Aurel Lazăr).”
Consiliul Consultativ Cetățenesc susține că a solicitat organizarea unei dezbateri publice pe tema PUZ CP Oradea, dar cererea i-a fost respinsă.
Pentru toate aceste motive și multe altele menționate în cererea adresată instanței, asociația a cerut reluarea întregii proceduri în ceea ce privește Planul Urbanistic Zonal pentru Zona Construită Protejată Centrul Istoric Oradea.
Asociaţia Consiliul Consultativ Cetăţenesc Bihor, cu sediul în Oradea, s-a înființat în anul 2020 pentru realizarea scopului principal de activitate: apărarea drepturilor cetățenești, a ordinii de drept, încurajarea cetățeniei active și stabilirea dialogului democratic între cetățeni și autoritățile locale, naționale și europene.
DOCUMENT – Comunicatul asociației Consiliul Consultativ Cetățenesc: