Preţul petrolului american WTI a scăzut la 1 dolar per baril după o prăbuşire istorică, întrucât scăderea extrem de abruptă a cererii a lăsat lumea petrolului cu stocuri enorme şi cu prea puţine capacităţi de stocare – ceea ce ce înseamnă că producătorii ar plăti curând cumpărătorii pentru a scăpa de el.
Prăbuşirea preţului arată adâncimea crizei care a lovit sectorul petrolier. Măsurile de carantină impuse în majoritatea economiilor din lume au dus la o scădere abruptă a cererii, de crica o treime, ceea ce a aruncat industria într-una dintre cele mai grave crize din istorie.
Într-o zi de tranzacţionare fără precedent, preţul pentru contractele futures s-a prăbuşit la minimele din 1946 încoace iar ulterior a intrat în teritoriul negativ.
La ora 21.56, ora României, preţul petrolului WTI a scăzut la un minus de 35 dolari per baril, după ce a alunecat pentru prima dată în istorie în teritoriu negativ.
Update:
Indicele petrolier al Statelor Unite pentru luna mai a revenit pe teritoriul pozitiv, luni seara, după o scufundare sălbatică și istorică, cu 306%, la un nivel negativ de 37,63 dolari pe baril, la începutul zilei.
Brutul West Texas Intermediate pentru livrarea din mai CLK20, + 103,58% a fost ultima la 1,66 dolari la baril în tranzacționarea electronică peste noapte, cu peste 100% în sesiune.
Contractul brut din mai expiră marți; contractul CLM20 din iunie, tranzacționat mai activ, 4,06% a fost ultimul peste 21 dolari pe baril, în creștere cu aproximativ 7% de la închiderea sa de luni, la 20,03 dolari pe baril.
Vezi detali aici:
sa inteleg ca daca merg sa alimentez la pompa tre sa primesc si bani ???
:))))) bine ar fi! Din păcate, la noi prețurile rămân la fel de ridicate, indiferent de cât e cotația pe piața internațională. Dar în esență, cam asta s-a întâmplat: din cauză că nu au unde să depoziteze petrolul, unii ar fi plătit să fie scăpați de petrol. A rezolvat până la urmă Trump problema: a făcut stocuri masive pentru rezerva națională. Același lucru l-ar fi putut face si Guvernul României, dar….