Direcția Națională Anticorupție (DNA) a revenit, joi, cu precizări referitoare la comunicatul din urmă cu două zile, referitoare la proiectul de desființare a Secției Speciale. După ce a fost aspru criticată de CSM și de UNBR pentru că, în documentul citat, i-a numit pe magistrați și avocați ”potențiali subiecți de anchetă”, DNA a explicat că ”exprimarea unor opinii cu privire la desființarea SIIJ nu reprezintă decât un exercițiu necesar în orice societate democratică, menit să contribuie la identificarea celor mai bune soluții legislative”. Oficialii Direcției au arătat că reacțiile la comunicatul de marți ”omit să atingă fondul problemei și anume asigurarea coerenței și eficienței combaterii corupției în toate sectoarele importante ale societății, inclusiv sectorul judiciar, context în care toate categoriile profesionale ar trebui să beneficieze de egalitate de tratament”.
Precizările DNA:
În contextul dezbaterilor privind desființarea SIIJ, Direcția Națională Anticorupție, ca instituție abilitată prin lege să combată corupția la cele mai înalte niveluri, a subliniat nevoia întăririi eficienței luptei împotriva acestui fenomen în toate sectoarele importante ale societății, cu asigurarea premiselor necesare pentru anchete profesioniste și nepărtinitoare.
Exprimarea unor opinii cu privire la desființarea SIIJ nu reprezintă decât un exercițiu necesar în orice societate democratică, menit să contribuie la identificarea celor mai bune soluții legislative.
Considerăm că unele interpretări expuse în spațiul public, ca reacție la mesajul exprimat de DNA, omit să atingă fondul problemei și anume asigurarea coerenței și eficienței combaterii corupției în toate sectoarele importante ale societății, inclusiv sectorul judiciar, context în care toate categoriile profesionale ar trebui să beneficieze de egalitate de tratament, astfel încât societatea să fie apărată în mod efectiv, prin legi clare și coerente, conforme angajamentelor internaționale asumate de România, împotriva oricăror încălcări.
DNA asigură instituțiile din mediul judiciar și pe reprezentanții profesiilor juridice de întreaga sa deschidere pentru o colaborare loială și respect reciproc în slujba înfăptuirii unui act de justiție corect, în interesul cetățenilor.
CITIȚI pe aceeași temă:
- Reacția DNA după adoptarea de către Guvern a proiectului de desființare a SIIJ: O disipare a resurselor și competențelor, compromiterea efectuării unor anchete profesioniste
- Reacție la reacție | UNBR cere DNA să respecte demnitatea și imaginea profesiei de avocat
- Judecătorii din CSM acuză DNA de ”mentalitate retrogradă” și de limbaj agresiv, după ce i-a numit pe magistrați și avocați ”potențiali subiecți de anchetă”