”Din 15 februarie 2022 purtarea măștii în spații publice deschise este practic doar o recomandare, câtă vreme deși se poate aplica amenda contravențională aceasta nu se va executa niciodată.” Explicația îi aparține avocatului Toni Neacșu, care a detaliat, într-o postare pe Facebook, ce se va întâmpla după publicarea în Monitorul Oficial a Deciziei 50/2022 prin care CCR declara neconstituțională OUG 192/2020 care le-a permis autorităților să impună purtarea măștilor în spații deschise.
Potrivit avocatului Toni Neacșu, efectul Deciziei 50/2022 a CCR îl reprezintă dezincriminarea faptei de nepurtare a măștii de protecție în spații publice deschise. ”Legea în forma nouă va retroactiva, considerându-se practic că niciodată nu a existat contravenția constand în nepurtarea măștii în spații publice deschise”, a explicat avocatul.
Acesta susține că, de la momentul publicării deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial, nu se va mai putea aplica nicio amendă contravențională pentru această faptă, iar amenzile date deja nu vor mai putea fi executate silit. Însă amenzile deja achitate nu vor mai putea fi recuperate, a atras atenția avocatul Neacșu.
”Din 15.02.2022 purtarea măștii în spații publice deschise este practic doar o recomandare, câtă vreme deși se poate aplica amenda contravențională aceasta nu se va executa niciodată. Lipsa sancțiunii transformă practic o conduită cerută de lege doar într-o recomandare”, a precizat Toni Neacșu.
Acesta a arătat ce se va petrece cu amenzile aplicate pentru nepurtarea măștii în spații deschise:
1. Amenzile date după 15.02.2022 și până la data publicării deciziei în M. Of.:
• dacă nu sunt executate de bună voie (plătite benevol) nu vor mai fi executate, indiferent dacă se face sau nu plângere contravențională în instanță
2. Amenzile date până la 15.02.2002 sau până la data publicării în M.Of.:
• Dacă au fost executate (plătite benevol sau prin executare silită), nu pot fi recuperate
• Dacă nu au fost executate, nu vor mai putea fi executate silit de către Fisc
• Dacă s-a achitat jumătate din minim, banii nu vor putea fi recuperați decât prin instanță si doar dacă procesul verbal a fost contestat
În acest context, avocatul Neacșu le recomandă celor care nu au plătit deja amenda contravențională, să nu o achite: ”După publicarea în M.Of. nu va mai fi nevoie să o plătiți. Dacă ați achitat jumătate din minimul amenzii, puteți recupera suma doar dacă ați făcut sau mai sunteți în termen să faceți plângere contravențională la judecătorie.”