Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea de sesizare a Curții Constituționale cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 39 alin. (1) şi alin. (2) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru. Excepția a fost formulată de un orădean, într-un dosar în care filiala Bihor a Ordinului Arhitecților din România figurează ca intimat.
Minuta Înaltei Curți de Casație și Justiție:
Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, formulată de petentul (…). Sesizează Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 39 alin. (1) şi alin. (2) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, formulată de petentul Maghiar Alexandru. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 15 februarie 2022.
Textele legale vizate de excepția de neconstituționalitate:
Art. 39 alin. (1) şi alin. (2) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 80/2013:
(1) Împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru, reclamantul poate face cerere de reexaminare, la aceeași instanță, în termen de 3 zile de la data comunicării taxei datorate. Cererea de reexaminare este scutită de la plata taxei judiciare de timbru.
(2) Cererea se soluționează în camera de consiliu de un alt complet, fără citarea părților, prin încheiere definitivă. Dispozițiile art. 200 alin. (2) teza I din Codul de procedură civilă rămân aplicabile în ceea ce privește complinirea celorlalte lipsuri ale cererii de chemare în judecată. Instanța va proceda la comunicarea cererii de chemare în judecată, în condițiile art. 201 alin. (1) din Codul de procedură civilă, numai după soluționarea cererii de reexaminare.
Pe pagina Înaltei Curți nu se precizează în raport de ce dispoziţii din Constituţie se va realiza controlul de constituţionalitate.