Persoanele care raportează încălcări ale legii, care s-au produs ori s-ar putea produce în cadrul firmelor sau instituțiilor publice vor beneficia de protecție printr-o lege al cărui proiect inițiat de Ministerul Justiției a fost adoptat, miercuri, de Guvern. În acest fel este transpusă în legislația românească o directivă a Parlamentului European (”Directiva Whistleblowing”) ce se referă la cei care au dreptul să sesizeze angajatorul sau o autoritate competentă cu privire la o încălcare a legii despre care a aflat într-un context profesional.
Potrivit proiectului adoptat azi, avertizori de interes public pot fi:
a) lucrătorii;
b) persoanele care desfășoară o activitate independentă, în înțelesul art. 49 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene;
c) acționarii și persoanele care fac parte din organul de administrare, de conducere sau de supraveghere al unei întreprinderi, inclusiv membrii neexecutivi ai consiliului de administrație, precum și voluntarii și stagiarii remunerați sau neremunerați;
d) orice persoană care lucrează sub supravegherea și conducerea persoanei fizice sau juridice cu care s-a încheiat contractul, a subcontractanților și a furnizorilor acesteia.
În aceeași categorie intră și persoanele care efectuează raportări, inclusiv anonime, prin intermediul canalelor de raportare interne sau externe, sau divulgă public informații privind încălcări ale legii obținute în timpul procesului de recrutare sau altor negocieri precontractuale sau în cazul în care raportul de muncă sau raportul de serviciu a încetat.
Avertizorii de interes public sunt încurajați să comunice îngrijorările lor privind comportamentul ilegal, managementul defectuos sau neconformități în domeniile:
- achizițiilor publice,
- serviciilor,
- produselor și piețelor financiare,
- prevenirii spălării banilor și a finanțării terorismului,
- siguranței transporturilor,
- protecției mediului,
- protecției radiologice și securității nucleare,
- siguranței alimentelor și hranei pentru animale,
- sănătatea și bunăstarea animalelor,
- sănătății publice,
- protecției consumatorilor,
- protecției vieții private și datelor cu caracter personal și securității rețelelor și sistemelor informatice.
Proiectul de lege precizează și modalitățile în care se pot face raportările de către avertizorii de interes public.
DOCUMENT – Proiectul de lege privind protecția avertizorilor de interes public: