Curtea de Apel Oradea a dat, vineri, hotărârea finală într-un complicat dosar de tentativă de omor, la mai bine de 10 ani de la comiterea faptei și după 7 ani de procese. Cazul îi viza pe trei bărbați acuzați că au lovit cu bâtele un tânăr pe care îl confundaseră cu un alt bărbat. În primă instanță, cei trei au fost condamnați la câte 5 ani de închisoare, dar procesul a fost întors la Tribunalul Bihor, după ce s-a constatat că judecătorul nu i-a ascultat pe inculpați și nu a analizat nicio probă, preluând întocmai din rechizitoriu starea de fapt și declarațiile celor acuzați și ale martorilor.
Anul trecut, instanța a decis încetarea procesului penal față de cei doi dintre inculpați ca urmare a intervenţiei prescripţiei speciale a răspunderii penale, în timp ce al treilea s-a împăcat cu victima. Decizia a fost întoarsă vineri, la Curtea de Apel Oradea, care i-a condamnat pe inculpați la 3 ani de închisoare. Doi dintre ei au și fost ridicați de polițiști de acasă și predați Penitenciarului din Oradea.
Minuta Curții de Apel Oradea din 18 martie 2022 – hotărârea integrală a fost publicată pe portalul ReJust:
Admite apelul declarat de partea civilă (…) împotriva sentinţei penale nr (…)/29.03.2021 a Tribunalului Bihor, pe care o desfiinţează în parte, după cum urmează:
Constată că prin încheierea din 25.11.2021 a Curţii de Apel Oradea, în baza art 386 Cod de procedură penală s-a schimbat încadrarea juridică dată faptelor inculpaţilor Rusu Constantin Macuci, Jurcău Gheorghe Claudiu şi Ciurar Augustin – din infracţiunea prevăzută de art. 181 Cod penal de la 1968 (vătămarea corporală – n.n.), cu aplicarea art. 5 Cod penal în infracţiunea prevăzută de art. 32 raportat art.188 Cod penal (tentativă de omor – n.n.), sub forma coautoratului pentru fiecare inculpat.
Înlătură dispoziţiile instanţei de fond de încetare a procesului penal faţă de inculpaţii Rusu Constantin Macuci şi Jurcău Gheorghe Claudiu, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la vătămare corporală.
Înlătură dispoziţia instanţei de fond de încetare a procesului penal faţă de inculpatul Ciurar Augustin, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală în forma autoratului.
– condamnă pe inculpatul Rusu Constantin Macuci la o pedeapsă de: – 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor
– condamnă pe inculpatul Jurcău Gheorghe Claudiu, la o pedeapsă de: – 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor.
– condamnă pe inculpatul Ciurar Augustin, la o pedeapsă de: – 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor
Menţine în rest dispoziţiile sentinţei apelate care nu contravin prezentei decizii.
Bătaie după discotecă
Incidentul în urma căruia Rusu, Jurcău și Ciurar au fost trimiși în judecată s-a produs în noaptea de 17/18 septembrie 2011. Doi tineri care se întorceau de la discoteca din satul bihorean Petid și voiau să-și ia bicicletele lăsate în niște tufișuri au văzut, la un moment dat, patru indivizi alergând spre ei și agitând niște pari. Unul dintre băieți a reușit să se ascundă în vegetația de la marginea drumului, dar celălalt a fost lovit de mai multe ori cu bâtele în cap. Victima a ajuns la spital, unde s-a constatat că avea nevoie de 40 de zile de îngrijiri medicale, dar fără ca rănile să-i pună viața în pericol.
Ulterior, s-a stabilit că fusese vorba despre o neînțelegere și că agresorii îl confundaseră pe tânărul bătut cu o altă persoană. În cele din urmă, trei din cei patru atacatori au fost acuzați de tentativă de omor, deși doar unul – Augustin Ciurar – a recunoscut în fața anchetatorilor,că a lovit victima, dar ar fi făcut-o o singură dată. Al patrulea a fost trimis în judecată într-un dosar separat.
În 2015, Tribunalul Bihor i-a condamnat pe cei trei la câte 5 ani de închisoare pentru tentativă de omor și plata unor daune morale de 10.000 de euro, considerând că, ”dincolo de orice îndoială rezonabilă, fapta există, constituie infracțiune și a fost săvârșită de către inculpați”. Instanța stabilise că, deși nu i-au pus viața în pericol, loviturile aplicate doar în cap reprezintă ”o dovadă a faptului că agresorii au acţionat cu intenţia evidentă de a-i leza această zonă corporală, vitală, ceea ce caracterizează cel puţin intenţia indirectă, in conturarea infractiunii de tentativa de omor”.
Dosar întors la Tribunal: inculpații nu au fost ascultați, judecătorul nu a analizat probele
Situația s-a schimbat complet la Curtea de Apel Oradea, care a constatat că Tribunalul Bihor le-a încălcat inculpaților dreptul la un proces echitabil. ”Deşi instanţa de fond a pronunţat o soluţie care reprezintă fondul cauzei, nicio afirmaţie a părţilor nu a fost cercetată, examinată, nicio probă nu a fost supusă analizei proprii a instanţei, deşi doi inculpaţi au negat săvârşirea infracţiunii, iar cel de-al treilea a prezentat o versiune diferită decât cea reţinută în actul de inculpare, toţii inculpaţii solicitând achitarea. În considerentele hotărârii s-a redat întocmai conţinutul actului de inculpare, nefiind creată transparenţa asupra silogismului judiciar care explică şi justifică dispozitivul şi nu arată raportat la situaţia concretă supusă judecării care a fost parcursul logic al concluziei exprimate, respectiv al condamnării inculpaţilor”, au observat judecătorii instanței de apel.
Aceștia au constatat că din hotărârea Tribunalului Bihor lipsea orice motivare a probelor care susţin învinuirea adusă de procurori. ”Simpla copiere a actului de sesizare nu poate constitui o motivare efectivă a unei hotărâri de condamnare, în lipsa analizei în concret a situaţiei fiecărui inculpat sub aspectul faptelor presupus comise şi a probelor care ar dovedi comiterea acestora (…). Arătarea în sentință, în mod generic, că vinovăţia inculpaților este dovedită, fără referire la apărările concrete ale acestora și la toate probele propuse, prin copierea integrală a rechizitoriului echivalează cu nemotivarea soluției, caz de încălcare a dreptului la un proces echitabil. Noțiunea de proces echitabil cere ca instanța internă de judecată să examineze problemele esențiale ale cauzei și să nu se mulțumească să confirme pur și simplu rechizitoriul, trebuind să-și motiveze hotărârea (…). Era imperios ca în cadrul respectării unei proceduri echitabile, instanţa de fond să răspundă cu argumente la fiecare dintre criticile şi mijloacele de apărare invocate de părţi”, mai arăta Curtea de Apel Oradea, care a retrimis dosarul spre rejudecare Tribunalului Bihor.
La a doua trecere pe la Tribunalul Bihor inculpații au scăpat de pedeapsă
La începutul lui 2021, Tribunalul Bihor schimba, în cazul lui Constantin Macuci Rusu și Gheorghe Claudiu Jurcău, încadrarea juridică a faptelor, în complicitate morală la infracţiunea de vătămare corporală. În această situație, instanța a dispus încetarea procesului penal față de cei doi ca urmare a intervenţiei prescripţiei speciale a răspunderii penale.
Aceeași măsură a încetării procesului a fost luată și față de Augustin Ciurar, acuzat de vătămare corporală, pentru că inculpatul s-a împăcat cu victima lui. A rămas valabilă, însă, plata de către Rusu și Jurcău a daunelor morale în valoare de 10.000 de euro și a cheltuielilor de spitalizare în valoare de 3700 de lei.
Instanța de fond a tras concluzia că victima ar fi fost lovită o singură dată în cap, agresiune care i-ar fi provocat rănile cu care a ajuns la spital. Judecătorii au stabilit că, deși a vizat o zonă vitală, lovitura nu i-a fost aplicată victimei cu scopul de o ucide: ”nu se poate concluziona că s-a urmărit producerea unei vătămări de natură a suprima viața persoanei. Se poate concluziona, însă, pe baza acestor elemente, că s-a urmărit producerea unei vătămări serioase persoanei vătămate.”
Din vătămare corporală, din nou tentativă de omor
În schimb, Curtea de Apel Oradea a arătat că tânărul bătut a fost lovit de mai multe ori: ”modul în care a avut loc agresiunea, împrejurarea că la aplicarea loviturilor au participat 4 persoane, ce au folosit în acest scop obiecte contondente, că loviturile au fost aplicate atât în momentele în care partea civilă era în poziţia ortostatică, cât şi după ce a căzut la pământ, ar fi făcut evident dificilă localizarea loviturilor exclusiv la nivelul capului. Ca atare, Curtea constată că probatoriul administrat în cauză dovedeşte dincolo de orice îndoială împrejurarea că partea civilă a suferit mai multe lovituri, cu obiecte contondente dure, iar nu una singură.”
Curtea a stabilit, astfel, că inculpații au acţionat cu intenţia indirectă de a-l ucide pe tânărul lovit, ”astfel încât fapta lor realizează tipicitatea infracţiunii de tentativă de omor, iar nu pe cea de vătămare corporală, aşa cum a stabilit instanţa de fond”.
În această situație, Curtea de Apel Oradea a decis, definitiv, condamnarea celor trei agresori la câte trei ani de închisoare. Vineri, imediat după pronunțarea sentinței, doi dintre ei – Rusu și Jurcă – au fost ridicați de polițiștii bihoreni și predați Penitenciarului Oradea, unde își vor executa pedeapsa. Al treilea, Augustin Ciurar, a fost dat în urmărire națională.
Buna vreau sa știu cât ani de an chioare are
Ciurar augustin
Sunt din familie
Puteți sa a-mi Spune-ți va rog cât ani de ancisoare asprimit ciurar Augustin
Trei ani de închisoare. Am precizat în articol.