Autoritatea de Supraveghere Financiara(ASF) a publicat, miercuri – 23 martie, in consultare publica, Proiectul de norma pentru modificarea si completarea Normei nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania, cunoscuta si ca Norma RCA. Printre altele, proiectul prevede modificarea prevederilor care faceau obiectul de infringement de la Comisia Europeana.
Potrivit proiecctului, asiguratorii RCA vor practica aceeasi prima de asigurare neta de cheltuieli de distributie. Totodată, se ia în calcul eliminarea riscului juridic ca prevederile normei sau sanctiunile aplicate de catre A.S.F. societatilor in cazul incalcarii acestora sa poata fi contestate in fata instantelor de judecata si anulate, in conditiile date de prevederile art. 148 alin. (2) si (4) din Constitutia Romaniei.
De asemenea, sunt vizate aspecte privind:
- posibilitatea încheierii formularului de „Constatare amiabilă de accident” în format electronic: pentru a veni în sprijinul asiguraților și a persoanelor prejudiciate și pentru a adapta legislația RCA la schimbările impuse de era digitală în cadrul proiectului a fost introdusă și posibilitatea încheierii în format electronic a formularului de „Constatare amiabilă de accident”;
- modificarea modului de acordare a despăgubirilor aferente consecinței lipsei de folosință a vehiculelor inclusiv pentru înlocuirea temporară a acestora: modificări/abrogări pentru eliminarea unor restricții ce nu au fost impuse de legislația primară; și
- modificarea anexei nr. 6: pentru înlocuirea, din cuprinsul anexei, a semnului distinctiv al vehiculelor înregistrate în Regatul Unit, de la „GB” la „UK”.
DOCUMENT – Normă pentru modificarea și completarea Normei Autorității de Supraveghere Financiară nr. 20/2017 privind asigurările auto din România (proiect):