BihorJust vă propune azi un interviu-eveniment cu Florian Sîrca, fostul șef al Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Bihor, în prezent om de afaceri și, de curând, posesor al carnetului de membru al PSD. Acesta a acceptat să răspundă deschis, cu detalii în premieră, la toate întrebările pe care BihorJust i le-a adresat, fără să ocolească aspecte mai sensibile, cum a fost plecarea sa din Poliție în urmă cu 6 ani, acuzațiile de corupție care i s-au adus, dar care nu au fost niciodată dovedite, ori renunțarea la masonerie. Florian Sîrca a vorbit despre anii în care a condus o echipă care a pus ”Economicul” Poliției bihorene pe primul loc în țară ca rezultate, despre problemele din Poliția Română, dar și despre cele ale municipiului Oradea și ale Bihorului. Nu s-a limitat să critice, ci a oferit și măsuri concrete pentru a crește calitatea vieții orădenilor și bihorenilor. Discuția s-a purtat și pe tema afacerilor, mai ales în domeniul imobiliar, domeniu în care fostul polițist activează de ani buni. Vă invităm la o lectură interesantă a unui interviu realizat de colega noastră Ramona Pașcu.
SCURTĂ PREZENTARE: Florian Sîrca
Florian Sîrca are 38 de ani și este absolvent al Liceului de Poliție ”Constantin Brâncoveanu” din Ploiești. Este licențiat în Drept al Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”, pe care a absolvit-o în 2005 și unde a urmat un master pe Științe Penale, până în 2007. A urmat cursuri de Integrare Europeană în cadrul Centrului de Studii Euro-Atlantice al Universității București și de management strategic la Academia Britanică de Afaceri și Comunicare.
A intrat în Ministerul de Interne în 2005, la Biroul Cercetări Penale din cadrul Poliției Oradea. Din 2007 a trecut la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE) Bihor, al cărui șef a devenit trei ani mai târziu.
În 2016 a demisionat din Poliție și s-a orientat spre sectorul privat. A fost director Proiect Bihor timp de un an, iar între 2018 și 2021 a îndeplinit funcția de director executiv al unei companii de imobiliare. Din 2020 este administratorul propriei firme. La începutul acestui an a devenit membru al Partidului Social Democrat.
”Cât am lucrat în Poliție, am fost total dedicat și implicat în profesie”
Reporter: Sunteți absovent al Academiei de Poliție. Ce v-a determinat să alegeți această meserie?
Florian Sîrca: Sunt un om cu principii și, probabil, și cu spiritul de dreptate dezvoltat peste medie. Aceste trăsături le-am descoperit din copilărie, întrucât am ales acest drum în clasa a VIII-a când, la sugestiile mamei mele, mi-am dat seama că este o profesie care s-ar potrivi caracterului meu. Cred că determinante în această alegere au fost dorința de dreptate și adevăr, disciplina pe care o presupune o carieră militară, însă și instinctul meu și îndrumările părinților care m-au direcționat spre liceul de poliție de la Ploiești.
Reporter: Timp de 11 ani, ați activat în cadrul Inspectoratului de Poliție Bihor. Timp de 6 ani, ați fost șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice. Ne puteți povesti o speță de care vă amintiți?
Florian Sîrca: Da, există o ”speță” foarte frumoasă, pe care o voi purta mereu în suflet. Am reușit să închegăm o echipa care reacționa ”în bloc” atunci când situația o impunea și de care am fost extrem de atașat. I-am respectat pe fiecare în parte, am știut să îi poziționez acolo unde corespundeau profesional cel mai bine și să am așteptări de la fiecare pe măsura propriilor posibilități. În acest mod am reușit, împreună, să fim cei mai buni din România timp de 3 ani, conform indicatorilor de performanță stabiliți la nivel național.
Este imposibil să povestesc doar o speță pe care mi-o amintesc. Cât timp am lucrat în Poliție, am fost total dedicat și implicat în profesie; nicio speță nu am tratat-o cu superficialitate. Au fost foarte multe cazuri intens mediatizate în acea perioadă, au fost și spețe care nu au fost cunoscute opiniei publice. Însă prin echipa pe care am format-o acolo, am reușit să facem performanță și să ne implicăm în combaterea evaziunii fiscale, a spălării banilor, a contrabandei și cam tot ce presupunea comportament antisocial, cu implicații economice. Împreună cu echipa de acolo am încercat să dăm devizei Poliției Române, ”Lege și Ordine”, o conotație reală.
Plecarea din Poliție, acuzațiile nedovedite și solidaritatea cu chestorul Liviu Popa
Reporter: În 2016 ați demisionat din Poliție după ce ați fost bănuit de fapte de corupție. Ați demisionat din cauza acestui dosar sau din solidaritate față de fostul șef al Poliției Bihor, chestorul Liviu Popa?
Florian Sîrca: A fost o perioadă în care am făcut performanță în Poliție, însă am ales să mă dedic mai mult dezvoltării personale și familiei. Cu privire la dosarul menționat, mi-a fost verificată întreaga activitate de șef al SICE, fiind solicitate Poliției foarte multe documente întocmite în perioada în care am coordonat structura. De asemenea, atât eu, cât și întreaga familie am pus la dispoziție toate documentele solicitate, am dat declarații lămuritoare cu privire la absolut toate aspectele verificate. După mai bine de doi ani procurorii au ajuns la concluzia că faptele nu există și au dispus clasarea dosarului. Prevedeam această soluție!
Însă nu voi comenta activitatea și metodele unor procurori și polițiști care au fost înlăturați din DNA, instituție cu un rol bine definit în sistemul de justiție românesc. Despre acest dosar am aflat la mult timp după demisia mea din Poliție și nu a fost determinant în niciun fel asupra deciziei luate.
Probabil și relația apropiată de domnul chestor Liviu Popa a contat, pentru că, profesional, ne-am sprijinit mereu, iar dumnealui devenise peste noapte o ”țintă” a sistemului. Solidaritatea pe care am avut-o cu domnul chestor Liviu Popa a fost una principială și s-a manifestat prin munca pe care am desfășurat-o în Poliție, într-o perioadă în care în Poliția bihoreană a cunoscut o transformare și o modernizare extraordinară, rezultatele obținute fiind remarcabile.
Este evident faptul că nu am avut motive să simt frică! Am fost parte componentă a sistemului judiciar, știu foarte bine ce am făcut, eram conștient de corectitudinea mea, de integritatea mea și a activității mele profesionale. Probabil că aprecierea potrivită pentru ieșirea mea din Poliție ar fi doar o schimbare de opțiune, în dorința de a dovedi alte capacități și calități ale mele. Fără să fiu modest, pot aprecia că a fost o dorință care s-a materializat până în prezent.
Reporter: Ulterior, faptele nu au fost dovedite. Care credeți că a fost motivul constituirii acestui dosar?
Florian Sîrca: Faptele nu au existat, prin urmare nu era nimic de dovedit. În toată perioada cât am lucrat ca și polițist, atât în funcție de execuție, cât și de conducere, am ieșit în evidență prin muncă și rezultatele excepționale pe care le-am avut. Unii oameni nu au capacitatea și obiectivitatea de a aprecia aceste lucruri. Probabil, pentru unii eram o persoană incomodă. Nu am executat ”ordine”, nu am fost de acord cu fabricarea dosarelor la comandă. Ca urmare era cel mai ușor să fiu ”pătat” cu un dosar inventat, pentru a se pune presiune pe mine și pentru a-mi fi afectată credibilitatea. Având în vedere faptul că procurori și polițiști (pensionați intempestiv) din această structură au fost înlăturați, îmi dă speranțe în vindecarea sistemului. Acest fapt rămâne o dovadă clară că multe dosare se construiau abuziv și, din păcate, pe un culoar căruia îi lipsea cu desăvârșire cenzura judecătorească. Una este să investighezi și alta este să duci o luptă pătimașă prin care vrei cu orice preț să decredibilizezi o persoană (implicit o instituție indispensabilă societății) și, mai grav, să o deferi instanței fără probe și cu fapte penale inventate.
”Americanii i-au prezent pe polițiști ca eroi. La noi există Garcea și Robi”
Reporter: Regretați plecarea din Poliția Bihor?
Florian Sîrca: A fost o etapă importantă în viața mea, o etapă de formare atât profesională, cât și umană, și este firesc să mă gândesc cu drag și nostalgie. Alegerea pe care am făcut-o atunci am considerat-o cea mai bună pentru mine. Sigur că, având în vedere studiile pe care le-am urmat, de 8 ani în sistem militarizat, precum și pregătirea continuă, schimburile de experiență internaționale la care am luat parte, fac ca perioada petrecută în Poliție să aibă un loc aparte în sufletul meu. Urma de regret pe care o simt are legătură cu faptul că puteam face mult bine societății în ansamblul ei o vreme mai îndelungată. Mai mult, știu că am lăsat în urma mea o echipă extraordinară, dedicată, loială instituției și dornică de performanță. O echipă de oameni minunați!
Reporter: Care credeți că sunt principalele probleme din Poliția Română?
Florian Sîrca: Una dintre cele mai grave, dar pe care o regăsim, din păcate, la toate nivelurile societății, este aceea de a lucra doar cu oameni supuși total, care nu reprezintă interesul colectivității pe care o manageriază și care nu au capacitatea de a evalua obiectiv (devenim niște simpli ”yes men-i”). La nivelul Poliției Române, problemele se acutizează în momentul în care acești oameni au impresia că devin de neînlocuit și fac orice, dar absolut orice, să se mențină în acele poziții. O altă problemă gravă este birocratizarea excesivă a polițistului în raport cu IGPR si MAI și asta din dorința celor două instituții de a mediatiza excesiv acțiuni și dosare penale, iar acest lucru nu face decât să dezechilibreze societatea și să o transforme într-una canibalizată.
Poliția Română, prin înființarea Poliției animalelor (și alte câteva asemenea structuri), a dovedit că nu este conectată la realitatea socială în care trăim și spre care tindem, vrem, nu vrem. Nu știu câte cadre din MAI sau IGPR (mă refer la cei din pozițiile de top management) sunt familiarizate cu noțiunea de darkweb și câte știu cum se derulează în acest spațiu virtual ”întunecat” traficul de droguri, arme, carne vie sau cum se spală bani. Pe scurt, criminalitatea organizată din orice domeniu nu este inventariată și suprimată decât la nivel birocratic, prin tot felul de monitorizări care nu preîntâmpină, decât pe alocuri, fapte antisociale grave. Lipsa de autoritate a polițistului este de-a dreptul dureroasă, fapt care îl duce în derizoriu.
Dacă în cultura americană și vest europeană filmele polițiste, în cele mai multe situații, sunt de natură să scoată în evidență eroul din polițist, filmul românesc, acela al realității, a reușit să evidențieze personaje precum Garcea sau Robi.
În același timp regăsim, la nivel național, o neglijență instituțională pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale polițiștilor, precum și pentru infrastructura de mobilitate, comunicare, interconectare, strângere de date și investigare. În ceea ce privește politica de resurse umane, în ultimii 10 ani, una din cele mai prestigioase facultăți de Drept din România, Academia de Poliție, a fost transformată în școală de ofițeri, iar școlile pentru agenți s-au redus efectiv la o perioadă de 6 luni, prin ignoranța și incompetența (să nu spun chiar interesul) Ministerului Afacerilor Interne. În paralel cu această situație, ni se trâmbițează mereu posibilitatea de recrutare a polițiștilor din sursa externă! În acest fel se diminuează foarte mult standardul de pregătire juridică al absolvenților, ofițeri sau agenți de poliție de la care așteptările societății civile sunt foarte mari. Trebuie menționat că peste 95% din activitatea de urmărire penală (adică din dosarele penale) o desfășoară polițistul. Or, dacă MAI nu înțelege responsabilitatea pe care Poliția Română o are în sistemul judiciar, nu sunt foarte optimist în ce privește garanțiile de liniște oferite societății.
Lipsa unei cariere predictibile în Poliție și modificarea Legii pensiilor militare precum ”bate vântul” fac ca, anual, Poliția Română să piardă resursă umană calificată importantă, cu o experiență greu de înlocuit, angajați cu vârsta până în 50 de ani părăsind sistemul. Nu sunt de acord ca polițistul să se pensioneze înainte de 50 de ani, dar nici după 55 de ani.
Una peste alta, pentru că sărbătoarea Bunei Vestiri este una foarte importantă și pentru Poliția Română, aș dori să le urez ”La mulți ani” și multe succese tuturor polițiștilor români!
”Comportamentul unor masoni încălca flagrant principiile organizației”
Reporter: În aceeași perioadă ați renunțat si la masonerie. Ați decis să plecați pentru că nu ați fost susținut de către membrii organizației?
Florian Sîrca: Nu eram la nivelul în care să fi avut nevoie de susținerea vreunei organizații sau a vreunei persoane. Am renunțat pentru că la acel moment comportamentul unor masoni încălca flagrant principiile pe care este clădită organizația.
Reporter: Recent, a apărut în mediul online o informație conform căreia urmează să prezentați dovezi împotriva lui Ilie Bolojan. Ulterior, ați scris pe pagina dumneavoastră de Facebook că este vorba despre un fake news. De unde credeți că a apărut această știre și care a fost scopul ei?
Florian Sîrca: Am fost atenționat și eu despre această știre apărută pe un site anonim, care se încadrează vremurilor de informații false cu care suntem asaltați. Nu întâmplător am aflat cine este în spatele acestei propagande subterane, pe care o detest. Cunoscut fiind background-ul meu profesional, precum și acțiunile de impact pe care le-am organizat ca polițist, s-a vrut credibilizarea faptului că Ilie Bolojan nu este așa cum este excesiv promovat. Am avut o reacție firească pe Facebook, considerând că opoziția politică și administrativă trebuie să fie una constructivă, scopul meu fiind acela de a aduce în spațiul public nemulțumirile tot mai stringente și mai multe ale bihorenilor. Este important ca bihorenii să înțeleagă cât de vitale sunt dialogul și opoziția, deoarece administrația liberală nu va reacționa decât în momentul în care vocea acestora se va face auzită.
De ce în PSD?
Reporter: De curând, ați intrat în politică. Ce v-a determinat să alegeți Partidul Social Democrat?
Florian Sîrca: Spiritul altruist cu care m-am născut și pe care îl consider o binecuvântare, precum și experiența de viață acumulată atât în Poliție, cât și în mediul privat, m-au determinat să intru în politică cu convingerea că voi putea face multe lucruri bune pentru mai binele comunității. Cu această credință am ales PSD, pentru că este singurul partid păstrător al valorilor și tradițiilor neamului, având o ideologie orientată înspre prosperitatea societății în ansamblul ei. Pentru PSD, suveranitatea și stabilitatea economico-socială a societății au fost priorități de nenegociat cu statele influente, protejarea capitalului financiar și uman autohton fiind mereu la baza programelor de guvernare. Parcursul european pe care PSD îl promovează este unul al negocierii având la bază realitatea românească, și nu unul de vasalitate. PSD este un partid demn, un partid care și-a recunoscut greșelile și care și-a asumat guvernarea în situații de criză generate și de un PNL dezbinat de propriul îndemn la ură și deconectat de la realitatea socială și de la dificultățile ultimilor ani.
Reporter: Ce funcție ocupați, în prezent, în partid?
Florian Sîrca: Membru cu drept de vot în Biroul Politic Județean.
Administrația liberală e deconectată de la realitatea socială în care trăiesc orădenii
Reporter: Care credeți că sunt principalele probleme în Oradea?
Florian Sîrca: Problema cea mai gravă pe care am identificat-o până în prezent este deconectarea administrației liberale de la realitatea socială în care orădenii trăiesc, de la nevoile și așteptările lor. Implementarea unor strategii de dezvoltare specifice domeniului privat (construirea de hoteluri, companii aeriene) nu face decât să confirme ceea ce susțin.
Înainte de toate, liberalii să își amintească faptul că în anul 2008, având nevoie de votul orădenilor, au mers din poartă-n poartă și din firmă-n firmă pentru a sta de vorbă cu cetățenii, identificând și reacționând la nevoile lor. Acum, ajungând la o majoritate extrem de confortabilă, conduc județul și orașul discreționar, fără a mai ține seama de realitatea generată de dezvoltarea gândită de ei, în anii trecuți. Sacrificarea nevoilor orădenilor, a confortului acestora și a bucuriei de a trăi într-un oraș modern, vizitat de multi turiști, reprezintă rezultatul unei administrații care nu a înțeles că majoritatea absolută de care se bucură nu înseamnă putere absolută.
Acapararea majorității absolute din Consiliul Local și numirea unui prefect liberal au dat naștere unor supralegiferări care împovărează orădenii cu taxe și impozite ilegale și desconsideră dreptul la proprietate.
În concret, principalele probleme identificate de mine sunt subdezvoltarea cartierelor mărginașe ale orașului, sufocarea multor zone ale acestuia din lipsă de investiții în infrastructură ca urmare a dezvoltărilor imobiliare rapide, lipsa de dialog și de transparență decizională, răspuns tardiv și superficial la petiții, informatizarea deficitară a compartimentului de urbanism, sacrificarea antreprenorilor locali în detrimentul celor străini, realizarea unor investiții extrem de costisitoare și cu impact redus asupra bunăstării majorității orădenilor (companie aeriană proprie, nod intermodal aerian în detrimentul celui feroviar care stagnează din 2014, subvenționarea din bugetul local a companiilor aeriene străine etc).
Reporter: Care sunt soluțiile/strategiile pe care doriți să le propuneți?
Florian Sîrca: În primul rând dialog, apoi transparență decizională care înseamnă informare și respectarea legii, dar și câteva măsuri concrete:
Relația cetățean – autoritate locală să fie complet digitalizată, ceea ce presupune să se poată depune și răspunde online la orice tip de solicitare. În acest mod orădeanul ”pedepsit” la plata sumei de 8 lei /ora de parcare în parcarea din incinta Primăriei și zona limitrofă acesteia, nu se va mai simți desconsiderat și ”vinovat” pentru că trebuie să meargă la Primărie. Primăria Oradea are nevoie urgentă de restructurarea site-ului, pentru ca orice informație să fie ușor de accesat, iar algoritmii de căutare dezvoltați într-o manieră mai inteligentă, pentru rezultate relevante și complete pe un anumit subiect căutat.
Consultările publice cu privire la proiectele de urbanism care afectează anumite zone ale orașului ori străzi să se facă pe e-mail cu toți cetățenii care ar putea fi afectați.
Asigurarea serviciilor publice în toate cartierele orașului (școli, grădinițe, creșe)
Modernizarea infrastructurii în cartierele mărginașe (străzi modernizate, apă, canal, gaz, parcuri)
Reașezarea taxelor și impozitelor locale, cu respectarea Constituției și a legislației organice specifice.
Investiții masive și prioritare în energie verde pentru toate societățile subordonate Consiliului Local. În acest mod, se vor asigura utilități la prețuri mici pentru orădeni. Rolul instituțiilor subordonate Consiliului Local nu este de a realiza profituri incomensurabile an de an, ci de a servi cetățeanul la costuri rezonabile, în accepțiunea unui act de administrare complet și în interesul cetățeanului.
Reabilitarea termică a blocurilor vechi de locuințe (acest lucru presupune și modernizarea instalațiilor care cauzează pierderi de agent termic și, implicit, costuri de întreținere mai mari).
Un plan de mobilitate urbană, raportat la toate investițiile imobiliare în desfășurare și la proiecțiile societăților comerciale de profil pentru următorii 10 ani.
Respectarea și garantarea dreptului la proprietate, prin înlocuirea exproprierilor cu cumpărarea având la bază negocierea, chiar dacă unele proiecte s-ar amâna din această cauză o perioadă mai lungă.
Piața imobiliară, sub efectul panicii generate de războiul din Ucraina
Reporter: În prezent, dețineți o societate comercială care are obiect de activitate dezvoltarea imobiliară. Ce v-a determinat să alegeți acest domeniu?
Florian Sîrca: Este un domeniu antrenant, pe care am început să-l stăpânesc după ieșirea din sistemul public. Desigur că este și genul de afacere care îți conferă rezultate bune în măsura în care te comporți ca un profesionist de bună credință.
Faptul că bunicul meu mi-a donat un teren pe care se preta o astfel de abordare și dorința de libertate deplină de acțiune și gândire, având la bază proiecția un caracter onest. Au mai fost și insistențele vărului meu, împreună cu care am dobândit acel teren, și sigur că și experiența acumulată în poziția de director la o societate de profil.
Reporter: Care credeți că sunt principalele provocări ale pieței imobiliare?
Florian Sîrca: Este un domeniu aflat într-o continuă provocare și care în ultimii ani a cunoscut o concurență acerbă datorită jucătorilor noi din piață (în special oameni de afaceri cu business-uri de succes în alte domenii) atrași de marjele bune de profit și de cererea în continuă creștere. În acest moment piața imobiliară este una stabilă, întrucât nu se dezvoltă decât în mică măsură pe creditare (băncile au o politică restrictivă în privința acordării de credite dezvoltatorilor imobiliari).
Principala provocare este de a dezvolta proiecte imobiliare care să aibă surse de energie verde și un spațiu de locuit adecvat unui trai confortabil.
O tendință a ultimilor ani, în special pe segmentul apartamentelor și negativă din punctul meu de vedere, însă generată de cerere (bazată pe achiziționarea în scop investițional și pentru închiriere), este aceea de a construi foarte multe apartamente cu suprafețe până în 50 de metri pătrați utili. O lege clară și fără echivoc cu privire la definiția și limitele minime ale unei suprafețe de locuit trebuie să devină o prioritate.
Reporter: Sunt bihorenii dispuși să plătească mai mult pentru avea ceva în plus, la achiziționarea unei case?
Florian Sîrca: Bihorenii sunt dispuși la multe sacrificii, ca dovadă faptul că suportă fără să riposteze majorările de taxe, impozite, parcări și utilități impuse de administrația liberală. Glumesc, că doar așa se spun lucrurile serioase, și revin la întrebare, răspunzând că piața, prin intrările de jucători noi, a cunoscut o creștere a calității oferite în construcții, iar bihorenii apreciază asta, se informează și plătesc în plus în cunoștință de cauză.
Și nu doar bihorenii – orice cumpărător de case (care este domeniul pe care îl dezvolt) este dispus din start să plătească mai mult decât cumpărătorul de apartamente, spre exemplu.
Dar răspunsul este ”da”, se observă o tendință a cumpărătorilor spre calitate și confort. Cât de mult le este antrenat apetitul bihorenilor pentru a investi în confort, având în vedere factorii externi, rămâne de văzut.
Reporter: Cum vedeți evoluția în următorii ani al acestui segment economic, ținând cont de potențialul lui de creștere, de tranzacțiile realizate în ultimii doi ani, de nivelul actual al prețurilor și de cererea clienților?
Florian Sîrca: Este foarte greu să vorbim de următorii ani, chiar hazardant. În acest moment piața este sub efectul panicii generate de războiul din Ucraina. Este o situație similară cu debutul pandemiei, când timp de 3 luni piața a intrat în stand by. Acum reticența este sporită de creșterea inflației, a prețurilor la energie și la materialele de construcții. Este o diferență majoră și față de anul 2008, când cauzele principale ale colapsului pieței au fost creditarea excesivă, facilă și garanții supraevaluate, evaporarea banilor din piață, respectiv sărăcirea populației și creșterea șomajului. În situația în care conflictul militar va rămâne între aceleași granițe, nădăjduim că așa va fi și că se va încheia cât mai curând, incertitudinea pieței se va prelungi până în momentul stabilizării prețului materialelor. În acel moment va vinde dezvoltatorul care va ști să își ajusteze marja de profit combinată cu un nivel calitativ bun și al construcției, sigur, contând și istoricul firmei în egală măsură. Este o perioadă care va reașeza piața imobiliară, înlăturând speculanții și pe cei care construiesc fără respectarea normelor în construcții (nu puțini, din păcate).
Administrația liberală ar face foarte bine să se conecteze la realitatea economică mondială și să deruleze doar proiecte de infrastructură care aduc beneficii reale și imediate vieții sociale și economice ale județului nostru.
Aspectele pozitive sunt că populația dispune de resurse financiare prin lichidități și economii, creditarea funcționează foarte bine, iar inflația determină oamenii care au bani ”la saltea” să îi investească pentru a elimina riscul deprecierii accentuate.
Instabilitatea fiscală, una dintre cele mai mari piedici în bunul mers al unei afaceri
Reporter: Cât de important este pentru un dezvoltator să aibă un parteneriat corect cu autoritățile locale?
Florian Sîrca: Parteneriatul cu autoritățile locale este foarte important. Este esențial în momentul în care începi o dezvoltare imobiliară să ai trasate toate regulile. Adică să știi că nu se va modifica nimic din punct de vedere al urbanizării, să ai un acces facil la compartimentele de specialitate ale administrației locale, avizările și autorizările să se deruleze în condiții de egalitate pentru toți dezvoltatorii, nediscriminatoriu. Toate aceste aspecte țin de un parteneriat transparent și onest dezvoltator-administrație locală.
Doar în acest mod un dezvoltator se poate poziționa în piață și poate câștiga încrederea clienților, situație care va conduce la consolidarea afacerii pe termen lung.
Fără un parteneriat onest între cei doi, asistăm la dezvoltări imobiliare dezechilibrate, haotice, cu o infrastructură care afectează grav viața și confortul cumpărătorului și care generează litigii între toate părțile implicate.
Reporter: Ce ar trebui să facă Guvernul pentru a sprijini eficient companiile românești?
Florian Sîrca: Înainte de toate trebuie să înțelegem că suntem într-o eră informațională și că cea industrială este pe cale să apună. În această nouă etapă de dezvoltare a lumii contemporane, raporturile între Stat și cetățean, respectiv contribuabil persoană juridică sunt de egalitate. Poziția de forță și de autoritate din partea Statului este îngăduită doar atunci când sunt încălcate normele de conviețuire socială/fiscală și nicidecum în scop preventiv.
De asemenea, Statul ar trebui să aibă mereu un ochi ațintit spre segmentele economice în dificultate și să vină cu măsuri de sprijin, să elimine contactul direct fisc-contribuabil (cu câteva excepții strict limitative), să listeze toate societățile de stat la bursă, să investească masiv pentru recuperarea deficitului de exploatare a resurselor energetice prin modernizarea capacităților actuale de producție și să identifice soluții noi, inovative, cât mai ieftine. Să crească gradul de colectare a taxelor și impozitelor, având la bază conceptul de conformare voluntară și nu prin constrângere, amenințare ori penalități și dobânzi care falimentează firme. Creșterea gradului de colectare nu se poate realiza fără educație financiară în școli și fără creșterea încrederii populației în capacitatea Statului de a cheltui transparent și investițional banul public.
Totodată, să sprijine companiile autohtone mari să se extindă peste granițe, exportând bunuri și servicii.
Cu toții constatăm în ultimul an o direcție bună a Executivului, orientată înspre protejarea capitalului autohton și spre poziționarea antreprenorului român pe picior de egalitate cu cel străin. (Să nu uitam că în anul 2020 sumele de bani trimise în țară de românii plecați în străinătate la muncă au depășit ca și cuantum investițiile străine directe în România.) Performanța miniștrilor PSD este net superioară în actuala coaliție.
Ar fi de bun augur încurajarea romanilor din străinătate să se întoarcă acasă, stimulați, prin acordarea unor granturi de la bugetul de stat, să își dezvolte propria afacere.
Reporter: Care au fost și care sunt cele mai mari provocări ca antreprenor în România?
Florian Sîrca: Instabilitatea fiscală consider că este cea care poate îngreuna bunul mers al oricărei afaceri. Subliniez acest aspect, având în vedere că, pentru mediul de afaceri, stabilitatea fiscală este vitală. O fiscalitate volatilă și schimbătoare te face să fii într-o continuă adaptare cu ”regulile schimbate în timpul jocului” și să fii tentat să faci rabat la calitate pentru a supraviețui ori să încerci să aplici la limita legii taxele și impozitele.
Trebuie să recunoaștem că instabilitatea fiscală este determinată și de către acei mult spus ”antreprenori” care mereu sunt în căutare de interpretări ori chiar soluții ale economiei subterane, care să le majoreze într-un timp cât mai scurt profitul, însuși Statul fiind constrâns să contracareze, modificând legislația. De asemenea, este determinată de incapacitatea Statului de a asigura un grad ridicat de colectare a taxelor și impozitelor, cele mai curente probleme fiind la colectarea TVA și a contribuțiilor pe muncă. Efectele sunt dezastruoase, în primul rând pentru că economia subterană se dezvoltă nestingherit, precum și din cauza faptului că românii care accepta să fie plătiți ”la negru” sau ”la gri”, ajunși la pensie se revoltă tot pe Stat, presiunea pe bugetul asigurărilor sociale fiind alarmantă.
Reporter: Impozite, taxe, management, salarizări, legislație, contabilitate – sunt printre cele mai neplăcute obligații pentru antreprenori. Cât de complicate sunt, în realitate, procedurile?
Florian Sîrca: În era informațională accentul este pus pe management. Toate celelalte se pot externaliza, astfel ca managerul se poate concentra pe dezvoltarea afacerii.
Dacă ai un cadrul legislativ-fiscal clar, dacă ești un om de afaceri de bună credință, iar Statul îți este PARTENER, nu CĂLĂU, poți să îți dezvolți o afacere sănătoasă. Condiția principală este conduita onestă a Statului, cu toate structurile sale, și buna credință a antreprenorului, lipsită de lăcomie.
Reporter: Ce sfaturi le dați celor care doresc să pornească o afacere?
Florian Sîrca: Să aibă curaj, să nu aibă ca scop imediat câștigul și să nu se uite la câteva sute de lei pentru o consultanță financiar-fiscală profesionistă, care să le asigure o poziționare și o predictibilitate fiscală prin care să nu se împovăreze inutil.