Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, marți, să disjungă cauza cu privire la deputatul de Bihor Mihai Lasca, trimis în judecată de DIICOT sub acuzația de constituire de grup infracțional organizat. Astfel, parlamentarul va fi judecat separat de ceilalți 11 inculpați în dosarul trimis în judecată în 2018. De altfel, aceștia din urmă se vor întoarce la Tribunalul Bihor, unde vor fi judecați într-o cauză separată. Procesul s-a mutat la Curtea Supremă, după ce spre finalul anului trecut Tribunalul Bihor a admis o excepție de necompetență după calitatea persoanei, în baza faptului că Lasca a devenit între timp deputat.
Minuta Înaltei Curți de Casație și Justiție:
În baza art.46 din Codul de procedură penală, disjunge cauza cu privire la inculpatul Lasca Mihai Ioan, trimis în judecată prin rechizitoriul nr. (…)/2013 din 23 iulie 2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Serviciul Teritorial Oradea, cu formarea unui nou dosar pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală. Trimite cauza ce formează obiectul dosarului nr. 2151/111/2018 privind pe inculpații Sîrbu Constantin Eduard, Ojog Alin Dumitru, Bilaniuc Sebastian Eugen, Brisc Viorel Ciprian, Bejuşcă Ioan Gheorghe, Koteles Robert Janos, Gafencu Lucian Constantin, Kosorinsky Roman, Sasu Sorin, Leho Valentin Cosmin şi Zlibuţ Gheorghe Cosmin trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. (…)/2013 din 23 iulie 2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Serviciul Teritorial Oradea, spre competentă soluţionare la Tribunalul Bihor.
Stabileşte termen de judecată în dosarul nou format privind pe Lasca Mihai Ioan la data de 12 aprilie 2022, ora 13, Sala Secţiei Penale Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul parţial al apărătorilor din oficiu pentru inculpaţii Sîrbu Constantin Eduard, Sasu Sorin şi Gafencu Lucian Constantin în cuantum de câte 350 lei rămâne în sarcina statului şi se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei.
Onorariul apărătorilor din oficiu pentru inculpaţii Bilaniuc Sebastian Eugen, Zlibuţ Gheorghe Cosmin, Ojog Alin Dumitru, Koteles Robert Janos şi Bejuşcă Ioan Gheorghe în cuantum de câte 1253 lei rămâne în sarcina statului şi se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei.
Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 29 martie 2022.
Așa cum BihorJust a mai scris, Mihai Lasca și alți 13 inculpați au fost trimiși în judecată în iulie 2018, într-un dosar al DIICOT Oradea în care au fost formulate mai multe acuzații. În cazul deputatului Lasca procurorii au efectuat cercetări sub acuzația de constituire a unui grup infracțional organizat.
Potrivit anchetatorilor, în perioada august-septembrie 2012, Mihai Lasca și un alt inculpat, Ioan Bejușcă, ar fi constituit un grup care ar fi avut ca scop identificarea şi racolarea de persoane de origine afro-asiatică pe care să le călăuzească sau transporte peste graniță, în Ungaria Ungaria şi apoi spre Occident. Procurorii susțin că, deși ar exista probe că grupul s-a constituit, nu ar rezulta că și-a atins scopul.
Deputatul Mihai Lasca a mai fost judecat într-un dosar penal pentru un incident în trafic, petrecut în august 2019, la ieșirea din Oradea spre Salonta. Atunci ar fi bătut un șofer, faptă pentru care Judecătoria Oradea l-a condamnat pe Lasca la 2 ani de închisoare cu suspendare, pedeapsă menținută, pe 2 iunie 2021, de Curtea de Apel Oradea.
Comments 1