Comisia nr. 1 Legislație și Cooperare Interinstituțională a cerut Plenului Consiliului Superior al Magistraturii să dea aviz negativ propunerii de abrogare a dispozițiilor art. 99 lit. ș) din Legea nr. 303/2004. Este vorba despre reglementarea care cataloghează drept abatere disciplinară nerespectarea deciziilor Curții Constituționale sau ale Înaltei Curți de Casație date în recursuri în interesul legii.
”Comisia a decis transmiterea lucrării în Plen, în vederea avizării, cu opinia majoritară în sensul exprimării unui aviz negativ în ceea ce privește propunerea de abrogare a dispozițiilor art. 99 lit. ș) din Legea 303/2004”, se arată în minuta ședinței de miercuri a Comisiei nr. 1 Legislație și Cooperare Interinstituțională din cadrul CSM.
Dimpotrivă, membrii comisiei conduse de judecătorul Bogdan Mateescu, președintele CSM, susțin că este necesară completarea textului de lege cu ipoteza nerespectării deciziilor Curții Europene de Justiție.
A fost exprimată și opinia minoritară, fără observații, în sensul avizării pozitive a propunerii de abrogare a acestui text de lege.
Tot în ședința de azi, Comisia a hotărât să transmită un răspuns către Ministerul Justiției prin care arăta că derularea de activități de tipul ”caravană juridică” în comunitățile vulnerabile ”nu reprezintă activități care să poată fi încadrate în vreuna din atribuțiile CSM”.
În plus, s-a decis comunicarea unui răspuns și către Senat în ceea ce privește propunerea legislativă pentru modificarea și completarea art. 84 din Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului și pentru completarea art. 121 din Codul Penal. A fost formulată și o observație în sensul că se impune reglementarea unei sancțiuni pentru nerespectarea de către minor sau părinții acestuia a obligației de a participa la programele speciale de consiliere psihologică.
DOCUMENT – Minuta ședinței din 30 martie a Comisiei nr. 1 Legislație și Cooperare Interinstituțională a CSM: