Începând din 1 aprilie, secția penală a Tribunalului Bihor are un nou președinte în persoana judecătoarei Georgeta Ciungan. Decizia a fost luată în ședința de joi a secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care a votat delegarea magistratului în noua funcție pentru o perioadă de cel mult 6 luni. Judecătoarea Ciungan va ocupa locul lăsat liber de judecătoarea Veronica Ioniță, care a demisionat de la șefia secției penale a instanței pe 15 decembrie 2021.
Judecătoarea Georgeta Ciungan a absolvit Universitatea ”George Barițiu” din Brașov, în 2012, iar în același an a intrat, pe primul loc, la Institutul Național al Magistraturii. A fost stagiar la Judecătoria Focșani între 2014 și 2015, iar un an mai târziu a devenit judecător definitiv la aceeași instanță. Din noiembrie 2018 este magistrat la Tribunalul Bihor.
În 2019, judecătoarea Ciungan a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene în procesul de corupție în care DNA Oradea i-a trimis în judecată pe rectorul rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, pe profesoara Floare Chipea și pe soții Maria și Vasile Dindelegan. Inculpații au cerut excluderea din rândul probelor a interceptărilor făcute de SRI, în baza unei decizii a Curții Constituționale. Magistratul a suspendat cauza, adresându-se CJUE cu mai multe întrebări, printre care:
”În cadrul obligaţiei Statului Membru de a respecta principiile statului de drept se înscrie şi necesitatea ca România să respecte cerinţele impuse prin rapoartele din cadrul Mecanismului de Cooperare şi de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei nr. 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, inclusiv în privința abținerii intervenției unei curți constituționale, o instituție politico-jurisdicțională, de a interpreta legea și de a stabili modul concret și obligatoriu de aplicare a ei de către instanțele judecătorești, competența exclusivă atribuită autorității judecătorești și de a institui norme legale noi, competență exclusivă atribuită autorității legislative?
Dreptul Uniunii Europene impune înlăturarea efectelor unei astfel de decizii pronunţate de o curte constituţională?
Dreptul Uniunii Europene se opune existenței unei norme interne care reglementează răspunderea disciplinară pentru magistratul care înlătura de la aplicare decizia curții constituționale, în contextul întrebării formulate?”
Pentru acest gest, a fost cercetată de Inspecția Judiciară, care a acuzat-o de abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. ș) din Legea 303/2004 – nerespectarea deciziilor Curții Constituționale ori a deciziilor pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea recursurilor în interesul legii.
Anul trecut, șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, a cerut cercetarea disciplinară a opt magistrați, printre care și Georgeta Ciungan, pentru discuțiile pe care aceștia le-au avut pe un grup de Facebook cu peste 2.000 de membri, judecători și procurori.
Înainte de a intra în magistratură, Georgeta Ciungan s-a remarcat pe plan sportiv. A făcut atletism de performanță la CSU Galați și a făcut parte din loturile naționale, mondiale și olimpice. A fost antrenată de Fița Lovin și a făcut parte din generația Gabrielei Szabo și a Ionelei Târlea. În 1992, Gabriela Petrea (numele său de atunci) a participat la Campionatele Mondiale organizate la Seul, unde a câștigat două medalii de aur la proba 400 de metri garduri și ștafetă 4 X 400 de metri plat.
Ulterior a suferit o accidentare care a îndepărtat-o de lumea sportului.