Au trecut aproape două luni de când DNA Oradea a anunțat punerea sub învinuire a șefei Casei Corpului Didactic Bihor, Mioara Țigan, și a directorului școlii gimnaziale ”Avram Iancu” din Oradea, Sorin Ioan Cuc, și tăcerea pare a se fi așternut peste acest caz. BihorJust a încercat să afle de la DNA și de la Ministerul Educației ce s-a întâmplat cu protagoniștii acestui dosar, dacă și ce măsuri au fost dispuse, dar ne-au fost date răspunsuri lapidare, care nu spuneau, de fapt, nimic.
Pe 10 februarie 2022, procurorii anticorupție din Oradea le-a adus la cunoștință lui Sorin Ioan Cuc și Mioarei Țigan calitatea de suspecți într-un dosar care privește suspiciuni de fraudare a concursului pentru funcțiile de director ale școlilor din Bihor. În privința celor doi au fost formulate acuzații de abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
Anchetatorii aveau suspiciuni că directorul Cuc ar fi folosit cerneală ”simpatică” atunci când a completat lucrarea de concurs. Cerneala ar fi dispărut după o perioadă, iar lucrarea i-ar fi fost completată ulterior cu răspunsuri corecte. Astfel, nota i-a fost modificată, după contestații, de la 5,60 la 7, exact cât avut nevoie pentru a intra la proba interviului, pe care a și câștigat-o.
DNA: nu sunt informații publice
BihorJust a încercat să obțină date de la DNA despre acest caz, solicitând informații referitoare la procedurile care au avut loc în dosar, dacă persoanelor audiate le-a fost adusă la cunoștință calitatea de suspect și ce acuzații au fost formulate. Însă de la biroul de presă al instituției ni s-a transmis că ”informațiilor solicitate de dvs. le sunt incidente dispozițiile art. 12 alin. 1 lit. e din Legea 544/2001”. Altfel spus, datele cerute de noi reprezintă ”informaţii privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare”.
Am revenit cu o solicitare în care am arătat că, în opinia noastră, datele cerute nu aduc atingere art. 12 alin. 1 lit. e din Legea 544/2001, nefiind puse în pericol viața, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfășurare. Am precizat că nu solicităm relații despre proceduri a căror dezvăluire ar putea periclita mersul anchetei ori s-ar dezvălui surse confidențiale.
Fiind vorba de un caz de interes public, tratat pe larg în mass-media locale și naționale, solicitarea noastră respectă principiul accesului la informații de interes public și exercitării libertății de exprimare, prevăzut de ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media.
În plus, potrivit articolului 28 din același ghid, există suspecți în cauză, li s-au adus la cunoștință calitatea de suspect, faptele cercetate justifică un interes deosebit pentru public (fiind vorba de un concurs de ocupare a unor funcții de directori de școală) și afectează capacitatea de exercitare a funcție publice a celor față de care se efectuează urmărirea penală – astfel că pot fi oferite informații de genul celor pe care le-am solicitat.
Deocamdată, așteptăm răspunsul la ultima noastră solicitare adresată DNA.
Ministerul Educației: Situația e în atenția noastră
Am solicitat și Ministerului Educației o reacție pe această temă, mai ales că, potrivit legii, Casa Corpului Didactic este o unitate conexă acestui minister. După mai multe probleme tehnice legate de transmiterea și recepționarea e-mail-urilor de către Ministerul Educației, am primit un răspuns. Scurt, fără comentarii:
”Situația la care vă referiți este în atenția Ministerului Educației. Vom reveni cu actualizări în funcție de evoluția cercetărilor derulate de autorități.”
Imediat după punerea sub învinuire a Mioarei Țigan și a directorului Sorin Ioan Cuc, BihorJust l-a contactat pe inspectorul școlar general de Bihor, Horea Abrudan, care a explicat de ce nu pot fi luate măsuri împotriva celor doi: ”Putem analiza eventuale măsuri în situația în care se va dovedi că lucrurile s-au întâmplat așa și în funcție de subordonarea fiecăruia. (…) Dar nici nu pot să le îngrădesc un drept atât timp cât nu există o hotărâre clară pe această speță.”
Deocamdată, în acest caz e liniște. Sigur, acest lucru nu înseamnă că anchetatorii nu își fac treaba. Una despre care, dat fiind faptul că în dosar sunt implicate numele a două persoane importante din învățământul bihorean, iar acuzațiile sunt extrem de grave, presa și publicul sunt îndreptățiți să afle detalii, atât cât se poate la un moment dat. Asta fără a afecta în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție ori imaginea celor cercetați în acest dosar.
CITIȚI și VIDEO. ”Fraudă ca-n filme”, cu cerneală ”simpatică”, la concursul pentru directorii de școli din Bihor | DNA i-a pus sub învinuire pe șefa Casei Corpului Didactic și pe directorul școlii ”Avram Iancu” — Suspiciuni de fraudă la examenul pentru directorii de școli din Bihor | A fost depusă o plângere penală la DNA Oradea
Comments 2