Curtea de Apel Oradea a pronunțat, marți, sentința definitivă în cazul a trei ex-studenți, a fostei secretare și a fostului administrator de la Facultatea de Mediu din Oradea judecați într-un dosar de mită, fals și cumpărare și trafic de influență. Instanța a respins apelurile inculpaților, dar l-a admis pe cel al Parchetului, interzicându-i mai multe drepturi fostului administrator Nicolae Pregon. În schimb, dosarul a fost disjuns în ceea ce-l privește pe fostul șef de lucrări Ionel Ușvat, achitat în primă instanță pentru mărturie mincinoasă, față de care procesul va continua în urma apelului formulat de Parchetul Bihor.
Extras din minuta sentinței Curții de Apel Oradea:
– Constată că prin încheierea penală din 31 martie 2022 a Curții de Apel Oradea s-a disjuns apelul formulat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor împotriva sentinţei penale nr. (…)/2022 din data de 21.02.2022 pronunțată de către Tribunalul Bihor, privind pe inculpatul Oşvat Ionel Marius şi s-a dispus formarea unui nou dosar privind pe acest inculpat.
– Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpaţii Cazan Ion Marius, Harapu Ionel și Iordache Vasile împotriva sentinței penale nr. (…)/2022 din data de 21.02.2022 pronunțate de către Tribunalul Bihor.
– Ia act de retragerea apelului declarat de inculpatul Pregon Nicolae împotriva aceleași sentințe.
– Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor împotriva sentinței penale nr. (…)/2022 din data de 21.02.2022 pronunțate de către Tribunalul Bihor, pe care o desființează în sensul că:
- Înlătură dispoziția instanței de fond de obligare a inculpatei Cap Zorița Dana la plata sumei de 1000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
- Aplică inculpatului Pregon Nicolae pe lângă pedepsele principale și complementare (pedeapsa complementară aplicată pentru infracțiunea de complicitate la luare de mită în formă continuată) și pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a și b Cod penal, pentru ambele infracțiuni reținute în sarcina sa.
- Aplică inculpatului Pregon Nicolae pe lângă pedeapsa principală rezultantă de doi ani și două luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a și b Cod penal din 1969, pe o perioadă de 3 ani și pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 64 lit. a teza a II-a și b Cod penal din 1969.
– Menține dispoziția instanței de fond privind suspendarea condiționată a pedepsei principale (…) şi a suspendării executării pedepsei accesorii (…), pe un termen de încercare de 4 ani și 2 luni (…). Menține celelalte dispoziții ale sentinței apelate privind pe inculpații Pregon Nicolae, Cazan Ion Marius, Harapu Ionel, Iordache Vasile și Cap Zorița Dana.
Hotărârea primei instanțe
Cei șase inculpați au fost trimiși în judecată alături de fostul decan al Facultății de Protecție a Mediului din Oradea, Vasile Bara, într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, deschis în 2013 după o plângere depusă de Universitatea din Oradea. Cei trei foști studenți au fost acuzați că au dat mită fostului decan pentru ca acesta să le faciliteze trecerea unor examene, în ciuda absențelor și a restanțelor la plata taxelor, dar și câte 500 de euro pentru a-i ajuta cu lucrările de licență și cu promovarea examenului de final de studii.
O dată cu moartea fostului decan, procesul penal față de acesta a încetat. Fiecare din cei trei studenți au fost condamnați de Tribunalul Bihor la câte un an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influență, fiind dispusă încetarea procesului pentru dare de mită, ca urmare a prescripției.
Fostul administrator Nicolae Pregon a fost condamnat în primă instanță la 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare pentru instigare la trafic de influență și complicitate la luare de mită, în timp ce fosta secretară a facultății, Zorița Cap, și un șef de lucrări, Nicolae Oșvat, au fost achitați.