A intrat în Jandarmerie ca militar în termen, iar 20 de ani mai târziu devenea șef într-una dintre cele mai importante instituții din sistemul de apărare a ordinii publice și de pază a unor obiective esențiale ale statului român. A pus mereu accentul pe comunicare, fiind și ofițerul care a asigurat, timp de 11 ani, relația Jandarmeriei Bihor cu presa și cu publicul. Recunoaște că acest lucru l-a ajutat mai târziu, când a fost numit inspector șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi, în comunicarea cu subordonații și cu instituțiile cu care colaborează. În interviul acordat BihorJust, colonelul Ioan Bogdan a vorbit despre tot ce înseamnă Jandarmeria bihoreană, de la problemele de personal cu care s-a confruntat în primele luni de comandă, până la misiunile dificile ale subordonaților săi, pe care îi consideră la fel de bine pregătiți ca și jandarmii din Occident, și felul în care este percepută de către bihoreni instituția pe care o conduce.
SCURTĂ PREZENTARE: colonel Ioan Bogdan – șeful Jandarmeriei Bihor:
S-a născut pe 4 martie 1977, în Aleșd. A urmat cursurile Liceului Teoretic ”Alexandru Roman” din orașul natal, pe care l-a absolvit în 1995. Între anii 1997 și 2001 a fost student al facultății de Drept din cadrul Academiei de Poliției ”Alexandru Ioan Cuza” din București, perioadă urmată de un curs postuniversitar pe relații internaționale în cadrul aceleași instituții de învățământ superior, în 2002. Un an mai târziu a parcurs un alt curs postuniversitar de relații publice și negociatori în cadrul Institutului de Studii pentru Ordine Publică (ISOP) București.
A urmat un masterat în comunicare socială proactivă a Poliției în cadrul Academiei de Poliție, între 2008 și 2010.
Între 2010 și 2013 a parcurs, pe rând, un curs de manager proiecte fonduri structurale – Camera de Comerț și Industrie Bihor, un curs superior internațional – la Școala de aplicație pentru ofițeri București, precum și un curs de formare mediator și altul de comunicare în mediere.
Din 2001 activează în cadrul Jandarmeriei Bihor, îndeplinind, pe rând, funcțiile de comandant de pluton la structuri de ordine publică și pază obiective (2001 – 2005), ofițer de relații publice și cu publicul (2005-2016) și șef al Biroului Pază (2016-2017). Din septembrie 2017 ocupă funcția de inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor.
De la militar în termen la Jandarmerie, la un post de conducere, în 20 de ani
Reporter: De ce Jandarmerie? Ce v-a făcut să alegeți această meserie?
Col. Ioan Bogdan, șeful Jandarmeriei Bihor: În 1997 am fost încorporat ca militar în termen la Jandarmerie. Pe timpul satisfacerii stagiului militar, am avut posibilitatea să mă înscriu la examenul de admitere la Academia de Poliție, arma Jandarmerie. Am fost declarat admis și am urmat cursurile din cadrul Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” București.
Reporter: Timp de 11 ani, ați fost purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bihor. Totodată, ați fost şi şef al Biroului Pază şi Protecţie Instituţională. Cum au fost aceste perioade?
Col. Ioan Bogdan: După absolvirea Academiei de Poliție, am fost repartizat la Unitatea Militară de Jandarmi Oradea, unde de-a lungul timpului am îndeplinit mai multe funcții, atât în segmentul de ordine publică, cât și de pază. Ulterior am fost numit ofițer specialist informare și relații publice, unde mi-am desfășurat o bună parte din carieră.
Specializările pe care le-am urmat și experiența în domeniu mă ajută foarte mult în exercitarea funcției de inspector șef, deoarece principalele activități implică foarte bune competențe de comunicare, atât cu subordonații, cât și cu instituțiile cu care colaborăm și, în special, cu societatea civilă.
În ceea ce privește experiența ca șef Birou Pază, a fost una foarte interesantă, întrucât imediat după numirea mea pe această funcție, a fost schimbată legislația pe acest segment și am avut posibilitatea să organizez această misiune importantă a Jandarmeriei Române cu un nou început. Practic, misiunea de pază și protecție a obiectivelor de importanță deosebită și a transporturilor de bunuri și valori, precum și a produselor cu caracter special, implică mai bine de jumătate din personalul Jandarmeriei Române.
Primele probleme ca șef în Jandarmerie: ieșirea la pensie a mai multor ofițeri din conducere
Reporter: Cât de importantă este relația dintre instituția din care faceți parte și presă?
Col. Ioan Bogdan: Într-un stat de drept democrat, principalul mijloc de comunicare cu societatea civilă o constituie presa. Este clar că și pentru Jandarmeria Bihor, relația cu presa este una foarte importantă și pot afirma că am avut până acum o relație bazată pe respect reciproc și nu îmi amintesc ca cineva din presă să fi încălcat codul deontologic în relația cu noi.
Având în vedere experiența mea consistentă ca ofițer de relații publice, în momentul în care am ajuns inspector șef, nu am avut nevoie de un timp de acomodare din acest punct de vedere, ci efectiv am continuat și cred că am și dezvoltat relațiile cu presa.
Reporter: Cum au fost primele luni la conducerea Jandarmeriei Bihor?
Col. Ioan Bogdan: Sunt ofițer de carieră, ceea ce prezumă faptul că, tehnic, am fost și sunt pregătit pentru o astfel de funcție. Totuși, în primele luni nu a fost ușor, întrucât a ieșit la pensie un număr important de ofițeri cu funcții de conducere și a fost necesar să suplinim rapid lipsa acestora, astfel încât să nu fie perturbată activitatea unității.
Reporter: Care au fost primele schimbări pe care le-aţi făcut când aţi venit în fruntea Inspectoratului Județean de Jandarmi?
Col. Ioan Bogdan: Schimbările din punct de vedere structural pe care le-am făcut au fost în prima parte generate de pensionările masive din acea perioadă, precum spuneam anterior.
Din alte puncte de vedere am schimbat puțin și optica în ceea ce privește pregătirea personalului și am insistat foarte mult pe acest segment. Consider că poți avea servicii de calitate, doar dacă ai un personal foarte bine pregătit atât teoretic, cât și practic.
Vulnerabilitatea Jandarmeriei
Reporter: Cum caracterizaţi anul 2021 din punctul de vedere al activității Jandarmeriei Bihor?
Col. Ioan Bogdan: Anul 2021 a fost unul dificil, deși mult mai dificil a fost 2020, întrucât în contextul pandemiei COVID-19 a fost necesar să ne adaptăm din acest punct de vedere, fără a exista lecții învățate în acest domeniu. Pot să spun că am reușit, întrucât în luna aprilie 2020 ministrul de interne ne-a conferit cea mai înaltă distincție – “Placheta de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne”. Am fost singura unitate din minister recompensată cu această înaltă distincție pe timpul stării de urgență.
Anul 2021 a fost de asemenea unul foarte dificil, întrucât a trebuit să ne adaptăm foarte des, deoarece exista o permanentă alternanță a impunerii unor restricții sau a relaxării acestora.
Reporter: Jandarmeria este o instituție care a fost criticată de-a lungul anilor, din diverse motive. Care este percepția/atitudinea bihorenilor față de jandarmi?
Col. Ioan Bogdan: Jandarmeria, la fel ca și alte instituții abilitate de statul român cu impunerea legii, are din start această vulnerabilitate de a fi criticată pentru măsurile pe care le iau, atât din punct de vedere contravențional, cât și penal, lucrătorii ei. Totuși, existența unui stat de drept prezumă ca regulile transcrise în aceste acte normative să fie respectate.
În ceea ce privește Jandarmeria Bihor, aceasta nu a fost criticată la scenă deschisă, iar încrederea conjudețenilor noștri a avut întotdeauna un procent ridicat.
Intervenții delicate: de la retrocedări de biserici la focuri de armă pentru oprirea hoților
Reporter: Care sunt cele mai frecvente evenimente la care interveniți? Ne puteți povesti o întâmplare care v-a marcat?
Col. Ioan Bogdan: Conform legii de organizare și funcționare a Jandarmeriei Române, pe lângă misiunea de pază și protecție despre care am vorbit mai sus, Jandarmeria are în competență asigurarea și restabilirea ordinii publice, iar în sistem integrat cu Poliția, participă la menținerea acesteia.
Noi, practic, avem în competență gestionarea activităților la care participă un public numeros, indiferent de natura lor – culturale, artistice, sportive sau de protest. Fiecare misiune la o astfel de activitate este tratată distinct, întrucât experiența ne-a învățat că și în momentul în care asigurăm ordinea publică la o manifestare culturală care nu prefigura nici un risc și nici o vulnerabilitate la început, au fost cazuri în care ordinea și liniștea publică a fost tulburată.
Pot afirma că unele dintre cele mai sensibile misiuni, au fost cele în care am asigurat protecția executorului judecătoresc care trebuia să retrocedeze enoriașilor greco-catolici biserici în care-și desfășurau slujbele enoriași ortodocși. Jandarmeria Bihor, împreună cu Poliția, au reușit să ducă la bun sfârșit această misiune, unde s-a acționat în primul rând cu “arma” comunicării.
Reporter: Care sunt privaţiunile şi interdicţiile la care este supus jandarmul, comparativ cu ceilalţi cetăţeni ai României?
Col. Ioan Bogdan: Privațiunile și interdicțiile sunt menționate de Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare și se referă la apartenența politică și desfășurarea unor activități economice. Pe lângă acestea, faptul că suntem în serviciu 24 de ore din 24 nu ne dă posibilitatea unei predictibilități clare a timpului liber, fiind nevoiți de multe ori să îl întrerupem, să-l replanificăm sau chiar să îl anulăm.
După cum se observă în ultimii ani, provocările la care sunt supuse forțele de ordine de către unii cetățeni sunt tot mai intense și tot mai dese. Este dificil sau poate imposibil de a compara intensitatea factorilor negativi care acționează asupra forțelor de ordine pe timpul desfășurării serviciului în comparație cu ceilalți cetățeni.
Reporter: Jandarmul aplică legea și protejează cetățeanul. Totodată, este expus la agresiuni fizice sau verbale. Este acesta protejat îndeajuns?
Col. Ioan Bogdan: Este o întrebare care o continuă pe precedenta, și, da, jandarmul știe când plecă în misiune, dar nu știe când, cum și dacă se va mai întoarce. Am văzut destule exemple în ultimii ani cu jandarmi sau polițiști agresați fizic și unii care și-au pierdut viața.
Instituția face eforturi pentru a proteja din punct de vedere material, iar statul o face din punct de vedere legislativ, statuând și pedepsind penal fapta de ultraj. Aceste “protecții”, atât cea materială, cât și cea legislativă, nu sunt suficiente întotdeauna.
Reporter: Ne puteți da un exemplu de intervenție dificilă la care au participat jandarmii din Bihor și în care s-au confruntat cu situații tensionate, chiar cu agresiuni?
Col. Ioan Bogdan: Au fost multe intervenții dificile în care jandarmii bihoreni s-au confruntat cu situații tensionate, reușind de fiecare dată să le gestioneze cu brio.
Aș putea exemplifica că o intervenție dificilă în care forțele de ordine au fost agresate, s-a desfășurat acum câțiva ani în localitatea Tileagd, când am acționat la sesizarea unei societăți comerciale care desfășoară activități în domeniul combustibililor, reclamând faptul că mai mulți localnici sustrag carburanți din vagoanele de marfă. Noi am imobilizat în acea misiune două persoane, ulterior familiile extinse ale acestora au atacat cu pietre echipajele noastre. Doar focurile de avertisment trase în aer au descurajat acțiunea acestora, care veniseră pentru intimidare, inclusiv cu copii.
Jandarmeria – cum e la noi, cum e la alții
Reporter: Jandarmul poate da și amenzi. Care a fost cea mai mare amendă aplicată și pentru ce faptă?
Col. Ioan Bogdan: Cele mai mari sancțiuni contravenționale din punct de vedere pecuniar, la care noi avem competență sunt cele prevăzute de următoarele legi:
- Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor – maximum 10.000 de lei;
- Legea 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive – maximum 50.000 de lei;
- Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice – maximum 10.000 de lei.
Amenzile prevăzute de aceste legi pot ajunge până 50.000 de lei, însă jandarmii bihoreni au manifestat permanent o atitudine preventivă și aplică când sunt nevoiți sancțiuni contravenționale, nefiind nevoiți până acum să aplice sancțiuni orientate către valorile maxime prezentate anterior.
Reporter: Dacă ar fi să comparați situația Jandarmeriei Române cu cea a instituțiilor similare din alte țării, la ce nivel ne aflăm din punctul de vedere al pregătirii și din cel al echipamentelor și dotărilor?
Col. Ioan Bogdan: Aș putea compara, cel mai real, Jandarmeria Română cu Jandarmeria Franceză, întrucât acum câțiva ani, în cadrul unui curs comun, am vizitat timp de două săptămâni mai multe unități și centre de pregătire ale Jandarmeriei Franceze.
Din punct de vedere al competențelor juridice, sistemele din cele două țări sunt diferite, Jandarmeria Franceză având competență la aproape toate actele normative. În România, competența juridică a Jandarmeriei este mult mai restrictivă și are legătură doar cu atribuțiile stabilite în legea de organizare și funcționare.
La momentul în care am vizitat acele unități, Jandarmeria Franceză era net superioară în ceea ce privește dotarea cu mijloace de mobilitate, iar în ceea ce privește dotarea cu echipamente și armament, diferențele nu sunt esențiale.
Pot afirma însă că nivelul de pregătire și implicare al personalului nostru este cel puțin similar cu cel al Jandarmeriei Franceze. Feedback-urile venite din partea partenerilor străini au fost întotdeauna pozitive, în contextul desfășurării unor exerciții sau a misiunilor internaționale.
Reporter: Ce trebuie schimbat în Jandarmeria Bihor, din perspectiva dumneavoastră?
Col. Ioan Bogdan: Probabil că nu ar trebui să ne referim la schimbări, ci doar la upgrade-uri. Acestea sunt vizate de către echipa managerială și sunt:
- din punct de vedere structural este imperios necesară înființarea unor structuri astfel: un post montan în stațiunea Vârtop și unul în zona localității Bratca, precum și o grupă de supraveghere și intervenție în localitatea Salonta. Ar mai fi, ca urmare a solicitărilor venite din partea societății civile, înființarea unor posturi de ordine publică în localitățile Săcueni și Suplacu de Barcău;
- din punct de vedere logistic, deja avem depuse solicitări de finanțare în cadrul programului P.N.R.R. a două proiecte care vizează eficientizarea energetică a trei clădiri. Este evident că vom întreprinde demersurile necesare, tot prin fonduri structurale de reabilitare a tuturor clădirilor și ne dorim un centru de pregătire, pe fostul amplasament al G.A.Z. Avem în vedere și dotarea cu mijloace materială și tehnică, ce se desfășoară pe o perioadă mai lungă de timp, atât prin programe proprii, cât și centralizate ale Jandarmeriei Române;
- din punct de vedere al resurselor umane, vom continua strategia și programul de pregătire a personalului propriu pe care le-am început de la numirea mea ca și inspector șef, în anul 2017.
Pentru ilustrarea acestui interviu au fost folosite fotografii realizate de Jandarmeria Bihor – jandarmeriabihor.ro