Curtea de Apel Oradea a anulat, la începutul lunii aprilie, decizia de impunere emisă de ANAF prin care o firmă de transport cu sediul în Bihor era obligată să achite impozite de aproape 9 milioane de lei pentru diurnele acordate șoferilor companiei timp de aproape trei ani și jumătate. După doi ani de procese, instanța a dat dreptate reclamantei, care a fost reprezentată de avocatul orădean Adrian Costea. Acesta a demonstrat că organele de control ale ANAF au greșit socotind diurna ca făcând parte din venitul salarial și a arătat că aceste sume sunt în afara salariului, deci neimpozabile. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.
Extrase din minuta Curții de Apel Oradea
Dispune anularea în parte a Deciziei de impunere nr. (…)/2019, a Raportului de inspecție fiscală nr. (…)/2019, cu anexele aferente, acte emise de pârâtele Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj Napoca – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sălaj – Activitatea de Inspecţie Fiscală şi, implicit, anularea în parte a Deciziei nr.(…)/2020 privind soluționarea contestației, emisă de pârâta Direcția Generală de Soluționare a Contestațiilor din cadrul ANAF, în ceea ce privește obligațiile fiscale suplimentare de plată în sumă 8.905.645 lei, reprezentând impozit pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor şi contribuțiile sociale aferente.
Obligă pârâtele la plata către reclamantă a sumei de 30.050 lei, reprezentând taxa judiciară de timbru și onorariul de expert redus. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, ce se va depune la Curtea de Apel Oradea.
Control de… milioane de lei, impozit pe diurnă
În perioada 2018 – 2019, firma de transport a fost controlată de inspectorii fiscali din cadrul Finanțelor Publice Sălaj. Cu această ocazie, s-a stabilit în sarcina acesteia obligația de a plăti aproape 9 milioane de lei impozit pe diurna acordată șoferilor companiei între iulie 2015 și decembrie 2018.
Inspectorii au stabilit că sumele acordate ca diurne reprezintă venit salarial, care se impozitează, în timp ce reprezentanții firmei au susținut contrariul. Avocatul Adrian Costea (foto stânga) a contestat decizia de impunere la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca, dar fără succes. Un răspuns negativ a venit, ulterior, și de la Direcția Generală de Soluționare a Contestațiilor din cadrul ANAF.
Între timp, Curtea de Apel Oradea a decis suspendarea actelor de control, decizie menținută de Înalta Curte de Casație și Justiție.
În 2020, a fost înaintată Curții de Apel Oradea o acțiune în anularea actelor de control emise de ANAF. Pe 5 aprilie 2022, instanța s-a pronunțat în favoarea reclamantei, reprezentată de avocatul Adrian Costea, din echipa căruia a făcut parte și avocatul Cosmin Staniș (foto dreapta). Judecătorii au dispus anularea raportului de inspecție fiscală și a deciziei de impunere în ceea ce privește suma de 8,9 milioane de lei, reprezentând impozit pe diurnă.
În opinia avocatului Adrian Costea, organele de control ale ANAF fac o confuzie majoră între delegare și detașare, ca noțiuni juridice. ”Diurna se acordă în baza art. 43 din Codul Muncii, la cuantumurile stabilite de HG 518/1995 și cu aplicarea directă a Legii 16/2017 privind detașarea salariaților în cadrul prestărilor de servicii transnaționale (cum este cazul, de exemplu, al șoferilor de TIR) și fără respectarea dispozițiilor din Codul Fiscal privind deductibilitatea cheltuielilor cu diurna de până la 2,5 ori valoarea acesteia”, a precizat, pentru BihorJust, avocatul Adrian Costea.
De altfel, chiar ANAF Bihor a recunoscut cele susținute de avocatul orădean într-un răspuns la solicitarea acestuia.
Comments 1