Curtea de Apel Oradea a pronunțat sentința definitivă în cazul celor trei bărbați implicați într-un jaf comis în urmă cu un an, în orașul bihorean Salonta. Doi dintre inculpați au fost condamnați pentru tâlhărie la 6 ani, respectiv 3 ani și 4 luni de închisoare, în timp ce al treilea, considerat complice, a primit 5 ani de detenție. În schimb, al patrulea bărbat cercetat în acest dosar, acuzat că le-a dat tâlharilor pontul despre banii ținuți de victimă în casă, a scăpat de închisoare, primind o pedeapsă cu suspendare. În cazul lui, instanța de apel a schimbat încadrarea juridică a faptei din complicitate la tâlhărie în complicitate la furt calificat.
Pe 13 aprilie 2021, polițiștii din Salonta erau anunțați de proprietarul unei ferme din zonă că indivizi mascați i-au intrat în casă, de unde i-au furat 20.000 de lei și au amenințat-o cu moartea pe mama sa. Jaful a pus în alertă Poliția și Parchetul, iar cercetările au dus la prinderea în scurt timp, rând pe rând, a suspecților.
Primul, George Adrian Frîntu, a fost găsit la o zi după atac, iar cei doi complici, Geani Petru Sebok şi Rudolf Fodor, au ajuns în mâinile anchetatorilor pe 7 mai. Ultimul prins a fost Mugurel Rostaş, reținut duminică, 9 mai 2021.
Cu ajutorul probelor și al declarațiilor suspecților și victimelor, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale Salonta au refăcut firul unei spargeri care s-a vrut banală, dar s-a transformat într-un jaf cu cagule și amenințări.
Planul
Anchetatorii au stabilit că Frîntu, Fodor și Rostaș au aflat de la un salontan de 49 de ani, Geani Sebok, că proprietarul unei ferme de lângă Salonta are bani, și nu puțini, în casă. Sebok cunoștea acest lucru deoarece partea vătămată obișnuia să-l ducă cu el în Ungaria pentru a-l ajuta cu traducerea în cazul unor discuții de afaceri.
Cu o săptămână înainte de a da lovitura, Rudolf Fodor s-a întâlnit cu Geani Sebok acasă la acesta din urmă, unde ”în mod cert s-a discutat cu privire la sumele de bani deţinute de (partea vătămată – n.n.) şi despre familia acestuia”, susțin anchetatorii.
O dată aflate informațiile, infractorii au trecut la treabă. În dimineața de 13 aprilie 2021, Mugurel Rostaș, care, culmea, nu avea permis, s-a urcat în mașina personală și i-a luat pe Frîntu și pe Fodor, îndreptându-se spre ferma victimei. Au observat că proprietarul era acasă, așa că s-au întors și au așteptat aproape două ore lângă o trecere de cale ferată.
În jurul amiezii s-au îndreptat din nou spre ferma vizată, iar pe drum chiar s-au intersectat cu mașina proprietarului casei. Acesta din urmă tocmai pleca spre un local din oraș, unde s-a întâlnit cu trei persoane, printre care chiar cel care dăduse tâlharilor informații despre banii săi, Geani Sebok.
”Vreau toţi banii, că te omor!”
Pe drum, Rudolf Fodor a cerut să coboare, motivând că îl doare piciorul, și le-a spus celorlalți doi că va sta de pază, ca să îi anunțe dacă proprietarul se întoarce acasă. În schimb, Frîntu și Rostaș și-au pus cagulele și, după ce s-au asigurat că nu e nimeni în zonă, au intrat în casă pe geamul de la baie.
George Frîntu s-a dus direct în bucătărie, a deschis un dulap și, dintr-o cutie de carton, a luat 20.000 de lei. A încercat apoi să caute într-o altă cameră, moment în care a fost surprins de mama proprietarului, care se afla în casă. Femeia l-a întrebat ce caută, moment în care Frîntu a împins uşa spre ea şi a amenințat-o: ”Unde sunt banii? Vreau toţi banii, că te omor!”
Femeia s-a speriat şi a fugit în curte, unde a început să strige: ”Hoţii! Săriţi că mă omoară!” Cei doi atacatori au ieșit pe aceeași fereastră pe care au intrat, au demarat în trombă și, după ce l-au luat pe cel lăsat de ”șase”, au plecat spre Oradea.
Dovediți și condamnați
Ulterior, Geani Sebok l-a anunțat pe Fodor că mașina pe care au folosit-o a fost surprinsă de camere de supraveghere din Salonta și i-a cerut să scape de autoturism. Mașina a fost găsită abandonată pe un teren din localitatea Cheriu, iar polițiștii au aflat din interceptările telefonice că Sebok le-a transmis suspecților să se descotorosească de vehicul.
George Frîntu a fost prins după ce criminaliștii au stabilit că amprentele găsite la locul jafului îi aparțin.
În prima instanță, Judecătoria Salonta l-a condamnat pe George Frîntu la 6 ani de închisoare pentru tâlhărie, iar pe Mugurel Rostaș la 3 ani și 4 luni de detenție. Pe lângă participarea efectivă la jaf, acesta din urmă a fost acuzat și de conducerea unui vehicul fără permis.
La rândul său, Rudolf Fodor, un cunoscut spărgător de mașini, a primit 5 ani de închisoare pentru complicitate la tâlhărie. Aceeași acuzație i-a fost adusă și celui care a dat pontul tâlharilor, Geani Sebok, condamnat de magistrații salontani la 3 ani după gratii.
În apel, însă, Curtea de Apel Oradea i-a schimbat încadrarea juridică în complicitate la furt calificat și a decis să-i aplice o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare. ”Curtea consideră că, deşi în momentul în care inculpatul (Geani Sebok – n.n.) i-a furnizat inculpatului (Fodor Rudolf – n.n.) informaţiile cu privire la persoana vătămată (…) a avut reprezentarea că acesta le va folosi pentru comiterea unei infracţiuni, respectiv pentru sustragerea unor sume de bani din posesia persoanelor vătămate, din probele administrate în cauză nu rezultă că acesta a avut reprezentarea faptului că s-ar putea comite o infracţiune de tâlhărie calificată, iar nu de furt calificat, respectiv că persoanele care vor comite infracţiunea vor utiliza ameninţări în scopul păstrării sumelor de bani şi a asigurării scăpării”, se arată în hotărârea Curții de Apel Oradea, publicată pe portalul ReJust.
Instanța de apel a păstrat restul dispozițiilor din sentința Judecătoriei Salonta și a dispus ca inculpații să îi restituie părții vătămate banii furați.