Judecătoria Oradea l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pe un tânăr de 21 de ani, din comuna Ceica, acuzat că a provocat moartea a trei persoane într-un accident petrecut în decembrie 2020, pe DN76 Oradea – Beiuș, aproape de cabana Tășad. Șoferul a intrat pe sens opus după ce a pierdut controlul volanului și s-a izbit de un autoturism care circula regulamentar. Fratele inculpatului, dar și bărbatul care conducea cealaltă mașină și soția acestuia au murit în urma accidentului. Sentința dată pe 21 aprilie 2022 poate fi atacată cu apel.
Pe 18 decembrie 2020, în jurul orei 15:00, tânărul șofer a plecat, împreună cu fratele său, spre Oradea. Afară era ceață, carosabilul era umed, le-a povestit bărbatul, ulterior, anchetatorilor.
Înainte de a intra în Hidișelu de Sus, într-o curbă periculoasă la stânga a simțit că mașina derapează și nu o mai poate controla. S-a speriat și a apăsat frâna, după care a intrat pe sensul opus. Din acel moment nu și-a mai adus aminte ce s-a întâmplat, iar când și-a revenit era rănit, blocat în mașina grav avariată.
Un alt șofer a observat însă întâmplarea și i-a ajutat pe polițiști să refacă firul accidentului. Martorul susține că la un moment dat a fost depășit de către autoturismul condus de inculpat, care a revenit pe banda de circulație inițială, dar imediat într-o curbă a pătruns pe sensul opus de mers. Ulterior, martorul a observat cum autoturismul care îl depășise se afla pe sensul opus și se ciocnise cu un alt vehicul.
Impactul violent a dus la moartea pe loc a șoferului de 50 de ani a mașinii care circula regulamentar și a soției acestuia, de 47 de ani, ambii din Sânmartin. Grav rănit, fratele de 25 de ani al tânărului care a provocat accidentul, aflat pe scaunul din dreapta și care nu purta centură de siguranță, a murit, o lună mai târziu, pe patul de spital.
Polițiștii au constatat că tânărul șofer nu băuse nimic. La momentul decesului, celălalt conducător auto a avut o alcoolemie de 0,02 g/l alcool pur în sânge. Valoarea a fost apreciată de Serviciul de Medicină Legală ca fiind un artefact (fiind secundară produșilor de autoliză rezultați la cadavru după deces) – altfel spus, bărbatul nu consumase alcool. În cazul acestuia din urmă, acul vitezometrului mașinii în care se afla s-a blocat la 60 km/h. Anchetatorii au mai stabilit că tânărul vinovat de accident nu adaptase viteza la condițiile de trafic – șosea umedă și ceață – și nu respectase indicatorul care limita viteza pe respectiva porțiune la 50 km/h.
În fața judecătorilor, tânărul șofer, care a scăpat cu răni ușoare din accident, și-a recunoscut vina și a cerut să fie judecat conform procedurii simplificate a recunoaşterii învinuirii. Instanța a ținut cont de aceste lucruri și i-a aplicat o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare.
”Aplicarea unei pedepse cu executarea în regim de detenție la o vârstă atât de fragedă ar avea consecințe deosebite asupra integrității psihice a inculpatului, a posibilităților acestuia de dezvoltare profesională și reintegrare socială pe care o faptă comisă din culpă nu le justifică și nici nu ar fi denatură să constituie o alinare a suferințelor provocate de pierderea unei ființe dragi ce vor fi analizate pe latura civilă a cauzei. Faţă ansamblul circumstanțelor reale și personale incidente în cauză, instanţa apreciază că suspendarea executări pedepsei sub supraveghere ar fi suficientă pentru a înţelege consecinţele faptelor sale şi pentru a se preveni comiterea de către inculpat a altor infracţiuni de acelaşi gen, cu atât mai mult cu cât povara pierderii propriului frate în acest accident a avut un efect asupra conduitei antisociale a inculpatului”, se arată în hotărârea Judecătoriei Oradea, publicată pe portalul ReJust.
Latura civilă în acest caz face obiectul unui dosar separat, format în urma disjungerii la termenul din 22 februarie 2022 și aflat pe rolul Judecătoriei Oradea.
Comments 1