Zsolt Csaba Erli, deținutul care, în timp ce își execută pedeapsa de 30 de ani de închisoare pentru înșelăciune, evaziune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, a devenit student la Drept la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a obținut, miercuri, acceptul Tribunalului Bihor pentru sesizarea Curții Constituționale cu o excepție care vizează tratamentul sancționator al pluralității de infracțiuni. Cererea lui Erli a fost formulată într-un proces în care acesta a solicitat contopirea unor condamnări date în 2016, 2020 și 2021 pentru înșelăciune și fals în înscrisuri. Pe fond, Judecătoria Oradea a calculat pentru Zsolt Erli o pedeapsă rezultantă de 44 de ani și 6 luni închisoare, pe care a redus-o la maximul general, de 30 de ani. Tribunalul Bihor a desființat azi această sentință și a dispus rejudecarea cauzei de instanța de fond.
Extrase din minuta Tribunalului Bihor
Admite contestaţia formulată de condamnatul E.Z.C. împotriva Sentinţei penale nr. (…) din data de 29.12.2021, pronunţată de Judecătoria Oradea, pe care o desfiinţează în totalitate şi, în consecinţă, dispune rejudecarea cauzei de către instanţa de fond, Judecătoria Oradea, conform considerentelor prezentei.
În temeiul art. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată, admite cererea formulată şi dispune sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 10 din Legea nr. 187 din 24 octombrie 2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, invocată de E.Z.C., în dosarul nr. (…) al Tribunalului Bihor.
Dispune comunicarea Curţii Constituţionale a copiilor prezentei decizii şi a motivelor excepţiei de neconstituţionalitate formulate de contestator.
Definitivă. Pronunţată în ședința publică din data de 27 aprilie 2022.
Articolul de lege vizat de excepția de neconstituționalitate
– Art. 10 din Legea nr. 187 din 24 octombrie 2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal – Tratamentul sancționator al pluralității de infracțiuni se aplică potrivit legii noi atunci când cel puțin una dintre infracțiunile din structura pluralității a fost comisă sub legea nouă, chiar dacă pentru celelalte infracțiuni pedeapsa a fost stabilită potrivit legii vechi, mai favorabilă.
Pe portalul instanțelor nu se specifică în raport de ce prevederi ale legii fundamentale se va face controlul de constituționalitate.
Este a doua excepție de neconstituționalitate formulată de Zsolt Erli, în legătură cu care Tribunalul Bihor a dispus sesizarea CCR. Pe 15 martie 2022, aceeași instanță a admis o cerere de sesizare a Curții Constituționale într-un caz care a pornit de la refuzul administrației Penitenciarului Oradea de a-l lăsa pe Erli să primească mâncare gătită de la membrii familiei. Excepția se referă la dispozițiile articolului 475 din Codul de procedură penală referitoare la sesizările prealabile adresate Înaltei Curți de Casație și Justiție.