Curtea de Apel Oradea a pronunțat, vineri, sentința definitivă în cazul unei grupări acuzate că a folosit datele unor carduri bancare obținute prin metoda phishing (folosirea unor pagini similare cu cele ale unor instituții bancare) pentru a face cumpărături online de mii de dolari. Condamnat în primă instanță la închisoare cu executare, unul dintre inculpați – orădeanul Iosua Ovidiu Drobotă – a primit în apel o pedeapsă mai mică, a cărei executare a fost suspendată. Bărbatul a devenit cunoscut după ce, în 2015, a creat un site pro-Trump, extrem de accesat în acea perioadă. În schimb, un alt inculpat, Constantin Barbuc, dat în urmărire națională pentru că se sustrage executării a 8 ani de închisoare pentru proxenetism, a primit în acest caz o pedeapsă de 5 ani de detenție.
Potrivit informațiilor cuprinse în sentința Tribunalului Bihor din 2020, inculpații din acest dosar ar fi acționat în perioada 2011-2012. Pentru a obține datele unor carduri bancare, a fost folosită metoda ”phishing”, prin trimiterea către persoane alese în mod aleatoriu a unor e-mailuri care păreau a fi trimise de instituții bancare. ”În momentul în care destinatarii deschideau pagina creată care părea a fi trimisă de către Paypal, li se solicita actualizarea datelor de pe cârduri. Aceste persoane completau ulterior toate câmpurile solicitate, respectiv număr de card, numele și adresa de domiciliu, numărul de telefon, data expirării cardului și CVV-ul compus din trei cifre de pe verso-ul cardului. Odată ajunse aceste date în posesia inculpatului, puteau fi folosite la efectuarea unor plăți online, fără a fi necesar cardul bancar fizic, fiind debitate conturile bancare ale deținătorilor în mod fraudulos”, au explicat anchetatorii DIICOT Oradea.
De altfel, în acest fel au fost accesate ilegal conturile a peste 100 de clienți American Express, din care au fost cheltuiți peste 7.500 de dolari pentru diferite cumpărături online. Pe lângă această sumă, gestionarul de carduri a solicitat despăgubiri de 14.000 de dolari, care reprezentau costurile necesare pentru operațiunile de blocare a cardurilor compromise și securizarea conturilor.
În timpul anchetei, polițiștii BCCO Oradea au mai aflat că doi inculpați au primit din Statele Unite un colet care conținea un dispozitiv de citire și scriere a cardurilor, un CD cu software de instalare și peste 500 de carduri ”albe” cu bandă magnetică.
Condamnări în primă instanță – modificate în parte în apel
La finalul lui 2020, după cinci ani de procese, Tribunalul Bihor i-a achitat pe toți cei șase inculpați pentru acuzația de asociere în vederea comiterii de infracțiuni, pe motiv că fapta nu există. Unul dintre cei judecați în dosar – Decebal Marius Nicula – a scăpat și de acuzația de deținere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, pe motiv că fapta s-a prescris. Curtea de Apel Oradea a păstrat sentința în cazul său.
În schimb, pentru celelalte acuzații aduse, cinci inculpați au fost dictate pedepse cu închisoarea, fie cu executare, fie cu suspendare.
Astfel, Amalia Monica Oprea a fost condamnată de Tribunalul Bihor la 5 luni de detenție pentru deținere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică. Instanța a decis să adune această pedeapsă la cea de 3 ani aplicată în 2015 într-un alt proces la Tribunalul Bihor, pentru aderare la un grup infracțional și spălare de bani. În total, 3 ani și 5 luni de închisoare cu executare. Curtea de Apel Oradea a redus pedeapsa la 3 ani și a decis suspendarea executării acesteia.
Mihai Răzvan Tamaș și Adrian Emanuil Mihalca au fost condamnați de Tribunalul Bihor la câte 2 ani de închisoare cu suspendare pentru transfer neautorizat de date informatice. Curtea de Apel Oradea a menținut sentința în cazul celor doi.
Orădeanul Iosua Ovidiu Drobotă a fost achitat de Tribunalul Bihor pentru transfer neautorizat de date, dar a primit 2 ani și 8 luni de închisoare pentru transmitere de date de identificare în vederea efectuării de operațiuni financiare în mod fraudulos. La această condamnare a fost adăugată cea de 2 ani de detenție aplicată în 2012 de Curtea de Apel Timișoara tot pentru o infracțiune legată de carduri bancare. În total, 4 ani și 8 luni de închisoare, cu executare. Curtea de Apel Oradea a redus pedeapsa aplicată în acest dosar la 6 luni și, în final, l-a condamnat pe Drobotă la 2 ani de închisoare cu suspendare.
Absolvent de Calculatoare la Universitatea din Oradea, Iosua Ovidiu Drobotă (foto stânga – sursă: Facebook, via HotNews) este cel care, potrivit presei americane, a creat în octombrie 2015 un site – www.endingthefed.com – de susținere a candidatului republican Donald Trump, aflat în competiție pentru președinția Statelor Unite cu democrata Hillary Clinton. Site-ul inc.com a dezvăluit atunci că într-o singură lună pagina lui Drobotă a avut 3,4 milioane de vizitatori unici.
Ultimul din cei șase inculpați, ploieșteanul Constantin Barbuc, a fost condamnat de Tribunalul Bihor la 5 ani de închisoare pentru efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Pedeapsa a rămas aceeași și în urma apelului, chiar dacă judecătorii Curții de Apel Oradea au ținut cont de alte două condamnări anterioare. De altfel, în prezent Barbuc este dat în urmărire națională pentru că se sustrage executării unei pedepse de 8 ani de detenție pentru proxenetism.
Extrase din minuta Curții de Apel Oradea din 29 aprilie 2022:
– Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul MIHALCA ADRIAN-EMANUIL împotriva sentinţei penale nr. (…) din 7 decembrie 2022 (2020 – n.n.) pronunţate de Tribunalul Bihor.
– Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Oradea şi de inculpaţii DROBOTĂ IOSUA-OVIDIU şi OPREA AMALIA-MONICA, împotriva sentinţei penale nr. (…) pronunţate de Tribunalul Bihor.
– Desființează în parte sentinţa atacată şi rejudecând:
I. Cu privire la inculpata OPREA AMALIA-MONICA: Descontopeşte pedeapsa principală rezultantă de 3 ani 5 luni închisoare aplicată inculpatei (…) în pedepsele de 5 luni închisoare aplicată în prezenta cauză pentru comiterea infracţiunii de deţinere de echipamente în vederea falsificării (…) şi cele două pedepse de câte 3 ani închisoare aplicate prin sentinţa penală nr. (…) din 17 decembrie 2015 pronunţată de Tribunalul Bihor (…) pentru comiterea infracţiunilor de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup.
Dispune ca inculpata să execute pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare. (…) Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicate inculpatei OPREA AMALIA-MONICA pe durata unui termen de supraveghere de 5 ani.
II. Cu privire la inculpatul DROBOTĂ IOSUA-OVIDIU: Descontopeşte pedeapsa principală de 4 ani şi 8 luni închisoare aplicată inculpatului (…) în pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare aplicată în prezenta cauză (…) şi pedeapsa de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. (…)/07.03.2012 a Judecătoriei Arad.
Reduce pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare aplicată inculpatului Drobotă Iosua-Ovidiu în prezenta cauză (…) la 6 luni închisoare.
Aplică inculpatului pedeapsa de 2 ani închisoare. Menţine dispoziţia de suspendare condiționată a executării pedepsei (…) şi constată că termenul de supraveghere a început să curgă de la data de 14.05.2012.
III. Cu privire la inculpatul BARBUC CONSTANTIN: Contopește pedeapsa aplicată în cauză cu pedepsele individuale aplicate prin Sentinţa penală nr. (…)/08.04.2015 pronunţată de Tribunalul Prahova şi cu pedeapsa de 2 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. (…)/04.04.2012 a Judecătoriei Ploiești, pedeapsa rezultantă fiind de 5 ani închisoare.
Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate, care nu contravin prezentei decizii.
DEFINITIVĂ. Pronunţată în şedinţă publică azi, 29.04.2022.