”Judecătorii și procurorii beneficiază (…) de despăgubiri acordate din fonduri bugetare pentru situaţia în care viaţa, integritatea corporală, sănătatea ori bunurile le sunt afectate în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea.” Prevederea este cuprinsă într-un proiect de hotărâre de Guvern pe care Ministerul Justiției l-a pus, joi, în dezbatere publică. Potrivit documentului, despăgubirile sunt calculate în funcție de fiecare situație în parte și sunt acordate judecătorului, procurorului sau, în cazul decesului, familiei acestuia, pentru acoperirea prejudiciilor cauzateîn timpul ori în afara programului de lucru. Pe lângă aceasta, magistrații mai pot primi o compensație de cel mult 15.000 de euro, iar în cazul decesului, familia are dreptul la o compensație nu mai mică de 50.000 de euro.
Documentul pus în dezbatere publică de Ministerul Justiției arată că despăgubirile acordate în cazul în care integritatea corporală sau sănătatea judecătorului sau procurorului sunt afectate vor acoperi cheltuielile legate de:
a) asistenţă medicală profilactică, curativă şi recuperatorie efectuată în unităţi sanitare publice sau private din ţară;
b) cazare şi masă pe perioada spitalizării în unitatea sanitară publică sau privată din ţară în care se acordă asistenţa medicală profilactică, curativă şi recuperatorie;
c) medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive;
d) transport dus-întors până la/de la unitatea sanitară publică sau privată din ţară în care se acordă asistenţa medicală profilactică, curativă şi recuperatorie, atât pentru judecătorul sau procurorul care a suferit o afectare a integrităţii corporale sau a sănătăţii, cât şi pentru un însoţitor al acestuia.
Vor fi acoperite și cheltuielile cu tratamentul în spitale din străinătate dacă se stabilește că magistratul nu poate fi tratat în țară. În acest caz este necesară aprobarea ministrului Justiției, președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorului general al României sau ministrului Apărării Naţionale.
”În cazul pierderii totale sau parțiale a capacității de muncă, despăgubirile acoperă diferența dintre veniturile brute cuvenite judecătorului sau procurorului, în cazul în care capacitatea de muncă nu era redusă, și veniturile brute obținute ca urmare a scăderii capacității de muncă, dacă afectarea capacității de muncă a judecătorului sau procurorului s-a produs în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea. În cazul pierderii temporare a capacității de muncă, despăgubirile se acordă până la redobândirea capacității de muncă”, se arată în proiectul de hotărâre de Guvern.
În privința compensației în limita a 15.000 de euro, aceasta se acordă o singură dată fără a afecta alte drepturi, indemnizaţii sau despăgubiri la care este îndreptăţit judecătorul sau procurorul. Cuantumul compensaţiei se stabileşte în funcţie de numărul de zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecare, de urmările fizice şi psihologice ale faptei şi împrejurările concrete în care aceasta a fost săvârşită.
Dacă un magistrat își pierde viața în exercitarea atribuțiilor de serviciu, soțul/soția, copiii (sau, în lipsa acestora, părinții și orice altă persoană aflată în întreținerea legală a acestuia) primesc o despăgubire în sumă egală cu indemnizaţia brută de care magistratul a beneficiat în ultima lună de dinaintea producerii evenimentului înmulțită cu numărul de luni în care ar fi beneficiat de această indemnizaţie, de la data decesului până la pensionare, dar nu mai mică de 50000 de euro.
DOCUMENT – Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind condițiile de acordare a despăgubirilor pentru unele prejudicii suferite de magistrați în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea:
Dar oare pensiile speciale fără nici o baza contributivitate nu sunt suficiente?, aici vorbim de un venit lunar de min 18000 ron, pensie la 46 de ani…