Un veac de singurătate, capodopera care l-a propulsat pe Gabriel Garcia Marquez pe orbita celebrității internaționale și i-a adus premiul Nobel (1982), este, în opinia unanimă a criticii – după Don Quijote de la Mancha, nemuritoarea creație a lui Cervantes -, cel mai frumos roman de expresie spaniolă din toate timpurile, așa cum mărturisește și Pablo Neruda, care îl numește ”Don Quijote al timpului nostru”.
Istoria celor 100 de ani ai fabuloasei aventuri trăite de cele șapte generații ale familiei Buendia, cu fanteziile, obsesiile, tragediile, pasiunile, disperările și speranțele lor, este de fapt istoria miticului Macondo, întemeiat de patriarhul Jose Arcadio Buendia, teritoriu prodigios, unde fantasticul, irealul, se insinuează adesea în realitate, miraculosul conviețuind firesc cu viața de zi cu zi.
Însă întregul demers narativ sugerează ideea că Macondo nu se mărginește la o arie concretă, istoria sa fiind de fapt istoria existenței umane, căci, așa cum arată autorul, ”mai curând decât un loc de pe lume, Macondo este o stare de spirit”.
Despre autor
Gabriel Garcia Marquez s-a născut în Columbia la data de 6 martie 1927. Copilăria sa este relatată în memoriile sale: ”Vivir para contarla” (A trăi pentru a-ți povesti viața). Între anii 1949 si 1961, lucrează ca reporter și critic de cinematografie. Mai multe producții mexicane din anii 1960 au fost scrise de Garcia Marquez. În 1961 se instalează în New York, fiind corespondent la Presa Latina. Decide să se mute în Mexic atunci când exilații cubanezi nu erau de acord cu reportajele sale, iar CIA îl critică și amenință.
În 1967 a publicat cea mai cunoscută operă a sa: ”Un veac de singuratate”, istorie care povestește trăirile familiei Buendia în imaginarul sat Macondo. Opera este considerată ca aparținând realismului magic. În 1982 primește Premiul Nobel pentru Literatură, pentru roman și proză scurtă. Înainte cu 12 ani de a se stinge din viață, publică autobiografia sa intitulată: ”Vivir para contarla” (A trăi pentru a-ți povesti viața).
În 1999 i se descoperă cancer limfatic și moare la 17 aprilie 2014, la vârsta de 87 de ani, în Ciudad de Mexico.
Recenzii
”Un veac de singurătate este prima operă literară, de la Cartea Facerii încoace, care ar trebui citită de întreaga omenire.”– New York Times
”În afară de faptul că a scris o carte admirabilă, Gabriel Garcia Marquez a reușit să restabilească o filiație narativă întreruptă cu secole în urmă, să reînvie noțiunea cuprinzătoare, generoasă și magnifică a realismului literar de care dispuneau întemeietorii genului romanesc în Evul Mediu (…), să se ia la întrecere, de la egal la egal, cu realitatea însăși, să încorporeze romanului tot ceea ce există în comportamentul, memoria, fantezia sau coșmarurile oamenilor, să facă din narațiune un obiect verbal care să reflecte lumea așa cum este ea: multiplă și oceanică.” – Mario Vargas Llosa, scriitor
Cărți de același autor
”A trăi pentru a-ți povesti viața”, ”Generalul în labirintul său”, ”Ochi de câine albastru”, ”Relatarea unui naufragiu”, etc.