Un orădean a ajuns subiectul unui dosar penal după ce a scos la vânzare pe site-ul de anunțuri OLX patru arme neletale (dintre care două arme lungi, un pistol și un revolver) și 650 de bucăți de muniție, destinate acestora. Mai mult, el a predat polițiștilor încă un pistol și peste 2.000 de proiectile de plumb, pe care le ținea acasă. Bărbatul nu avea autorizație să dețină astfel de arme și muniție, iar în fața anchetatorilor a recunoscut că achiziționase puștile de la un necunoscut cu care se întâlnise într-o parcare din oraș, iar pistoalele le-a cumpărat de pe un site din Ungaria. Printr-o hotărâre dată zilele trecute, Judecătoria Oradea l-a condamnat la plata unei amenzi penale de 1300 de lei.
Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Bihor s-au sesizat din oficiu pe 24 decembrie 2020, când bărbatul a postat pe internet anunțul cu vânzarea armelor și munițiilor. Câteva zile mai târziu, orădeanul le-a predat anchetatorilor încă un pistol calibru 9 mm și peste 2000 de proiectile din plumb, pe care le avea acasă.
La audieri, inculpatul a explicat că cele două arme lungi le-a găsit pe un site de vânzări, în ianuarie 2020. S-a întâlnit într-o parcare din Episcopia Bihor cu vânzătorul care i-a spus că el le-a folosit pentru a trage la țintă pe domeniul privat fără a avea probleme.
După aproape un an, pentru că nu le-a utilizat, neavând muniția necesară și locul unde să le testeze, orădeanul s-a hotărât să le vândă și a postat un anunț în acest sens pe OLX. Tot la sfârșitul lui 2020, a oferit spre comercializare două din cele trei pistoale neletale, cu alice de plumb, pe care le cumpărase de pe un site din Ungaria pentru a le revinde și a câștiga niște bani.
”A crezut că dacă pentru ele este necesară autorizație, nu va fi lăsat să plaseze comanda, însă ele i-au fost livrate si le-a postat mai departe la vânzare împreună cu alicele, comandate tot de acolo”, se arată în hotărârea din 6 mai 2022 a Judecătoriei Oradea, postată pe portalul ReJust.
Inculpatul a susținut că nu a verificat legislația în domeniu, ci s-a informat doar de pe internet în legătură cu modalitatea de deținere a armelor. Pentru că a găsit informații contradictorii, iar armele erau neletale, a crezut că pot fi deținute fără autorizație. ”Instanţa apreciază că inculpatul a acţionat cu intenţie, întrucât a realizat că este necesară autorizație pentru arme, fiind obligația lui de a se informa și de a cunoaște dispozițiile legale și a acceptat să le dețină în lipsa autorizației”, a stabilit judecătoarea Anca Ionescu, din cadrul Judecătoriei Oradea.
Magistratul a stabilit o amendă penală în valoare de 1300 de lei, echivalent a 130 de zile de amendă și a dispus confiscare armelor ridicate de la inculpat. Hotărârea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.